Du vil gerne have kontakt med dit barn, men det lykkes dig ikke rigtig. Der kan gå dage, hvor dit barn bare svarer med ’ja’ og ’nej’ eller trækker på skulderen. Det får dig til at spørge mere, og så lukker dit barn endnu mere af. Det skyldes, at dit barn ikke vil snakke til dig. Men det vil gerne snakke med dig. Altså snakke sammen.
Giv og tag
At snakke sammen vil sige, at både du og dit barn skal give og tage imod. At både du og dit barn skal fortælle og åbne sig. For hvis det kun er dit barn, der skal give, fortælle og åbne sig, vil dit barn komme til at opleve snakken som et forhør i stedet for en samtale. Og så lukker dit barn af.
Du kan være vis på, at dit barn tydeligt mærker, hvornår du indleder en samtale, og hvornår ud udfritter dit barn, fordi mor eller far vil have noget at vide.
”Hvordan er det gået i skolen i dag?”, spørger du måske dit barn ved middagsbordet.
Når du stiller sådan et helt åbent spørgsmål, så er det, som når en anden voksen spørger dig: ”Hvordan går det?”.
Så får du mest lyst til at svare: ”Godt”.
Hvad enten det virkelig går godt eller ikke.
Fortæl selv
Vejen frem er, at du selv kommer på banen. At du gør snakken til en gensidig udveksling af tanker og oplevelser. Når det handler om små børn, så fortæl hvad du har set på vejen: en stribet kat, en kæmpe vandpyt. Og spørg barnet, hvad det har set i dag. På den måde nærmer du dig lidt langsomt og finder ud af, hvilket humør dit barn er i – om det har lyst til at fortælle, om der er noget, det er ked af.
Når det handler om store børn, så prøv selv at fortælle lidt fra din hverdag. Spørg dit barn, hvad det mener om det, eller hvad dit barn ville have gjort. Lyt til hvad dit barn svarer. Lad være med at brokke dig over chefen eller dine kolleger. Fortæl hellere om noget, som du overvejer eller er i tvivl om. Det handler om at snakke om noget, som virkelig kan vække dit barns nysgerrighed, ikke voksenproblemer eller store og skræmmende spørgsmål.
Vær varsom
Det handler om at behandle dit barn på samme måde som voksne: at nærme sig høfligt, finde ud af, hvad dit barn gerne vil og så respektere det. Det er lige som en labyrint, du bliver nødt til at starte fra en ende for at nå ind til kernen. På vejen må du være varsom og lægge mærke til, om du skal stoppe, eller om der er basis for en samtale.
Du kan melde dig ud når som helst, og også melde dig fra nyhedsbrevet.
Læs mere:
Hertz, Berit & Frank Iversen (red). Anerkendelse i børnehøjde. Psykologisk Forlag, 2004
Juul, Jesper. Livet i familien – de vigtigste værdier i samliv og børneopdragelse. Apostrof, 2004