Kroppen er fantastisk indrettet.
Der skal bare 10 – 15 minutters sollys til, en 2 – 3 gange om ugen, det er nok med sol på arme og ben og på lys hud, så er D-vitaminproduktionen rigelig til at dække behovet. Det er kun de første 10 – 15 minutter i solen, at kroppens D-vitaminfabrik er i gang. Efter den tid bliver D-vitaminet inaktiveret af kroppen selv. Kroppen kan derfor ikke producere sig til en D-vitaminforgiftning, hvorimod man godt kan blive forgiftet af D-vitamintilskud, men det er en helt anden historie. Indholdet af D-vitamin i kroppen skal helst være passende – ikke for højt, og ikke for lavt. Sol er den væsentligste kilde til D-vitamin.
Solen er kun stærk nok i sommerhalvåret.
I perioden april – september når solens UV-stråler jordoverfladen i Danmark, og så kan mennesker producere D-vitamin i huden. I de andre måneder når solens stråler simpelthen jorden for meget på skrå, og UV-strålerne bliver opfanget i atmosfæren.
- Fede fisk.
- Kød og indmad.
- Mælkeprodukter.
- Æg.
Solcreme og D-vitamin.
Solcreme forsinker processen i huden, men forhindrer ikke D-vitaminet i at blive dannet. Det tager bare lidt længere tid. Og da det kun er de 10 – 15 minutter, der skal til, før huden har produceret sin maksimale D-vitamin-mængde, så har det vist sig ikke at have nogen praktisk betydning, at man bruger solcreme.
D-vitamin dannes ikke i huden, når man er indendørs eller i skygge. Og som sagt heller ikke i vinterhalvåret. Spædbørn, som bør opholde sig i skyggen, får ikke sol nok, og børn som altid er tildækkede af tøj, kommer også i mangel af D-vitamin. Derfor anbefaler myndighederne, at disse grupper tager D-vitamintilskud.
Tilskud af D-vitamin.
Gravide kvinder og børn 0 – 2 år samt mørklødede børn anbefales et dagligt vitamintilskud. De grupper har behov for mere D-vitamin end de får via solen og maden. Læse mere her om Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Kilder:
Baggrund for vitamin- og jernanbefalingerne. Sundhedsstyrelsen 2007.