Alle mødre, der ammer, kan især i begyndelsen af ammeperioden, få revner på brystvorterne. De kommer næsten altid af, at du og dit barn ikke har behov for at arbejde med hvordan I gør, når barnet bliver lagt til brystet og dier. Måske har barnet for yderligt fat om brystvorten og kommer derved til at “gnave hul på dig”.
Måske er du og barnet ikke godt understøttet af puder mv. så barnet “hænger” for meget i brystvorten. For det slider meget på den. Læn dig tilbage – eventuelt understøttet godt af puder, så du kan slappe af, og træk barnet tæt ind til dig, når det dier.
Tag det mindst ømme bryst først
Har du fået en revne, så læg først barnet til ved det andet bryst. Så har barnet suget kraftigst ved det første bryst, inden du lægger det til den sårede side. Forsøg dig med en ammestilling, hvor barnets træk på brystvorten er anderledes, og din brystvorte vil blive belastet på en anden måde.
Inden du lægger barnet til, kan du bedøve brystvorten med kulde. Spørg sundhedsplejersken til råds. Brug ikke creme eller suttebrik, selv om måske både personalet på apoteket eller andre såkaldt professionelle anbefaler dig det. Der er udført adskillige undersøgelser, og hverken forskellige typer af creme, muslingeskaller eller suttebrikker har dokumenteret effekt.
Brug din sundhedsplejerske
Det er en almindelig erfaring , at kulde bedøver brystvorten, og det giver ikke barnet fremmede stoffer, ligesom det heller ikke forventes at påvirke mælkens sammensætning eller måden mælken løber på (ud over den smertestillende effekt, der forhåbentlig betyder, at moren kan slappe af). Det er selvfølgelig afgørende, at barnet samtidig har godt fat omkring brystet, når det dier, så det ikke fortsætter med at slide brystvorten i stykker ved forkert sutteteknik. Lad i øvrigt brystvorterne lufttørre og undgå ammeindlæg, som er alt for tætte (eller med plasticindlæg). Uldindlæg er gode, med mindre du er overfølsom over for lanolin.
Der er desværre ikke pt. udført undersøgelser med det formål at dokumentere effekt af behandling med kulde/is ved brystvorter, der gør ondt. Alligevel er det taget med her som et godt alternativ for de mange kvinder, der lider af sårede brystvorter i begyndelsen af ammeperioden.
Kilde:
Amning – en håndbog for sundhedspersonale. Sundhedsstyrelsen 2018.