Læg det nyfødte barn til brystet umiddelbart efter fødslen
De fleste børn finder vej til brystet i løbet af de første timer efter fødslen. Så hvis dit barn har en kortere periode umiddelbart efter fødslen, hvor det er meget vågent og gerne vil sutte på dit bryst, skal du endelig lade barnet komme til. Enkelte børn er først klar, når de har sovet i nogle timer. Den nære hudkontakt mellem jer er med til at sætte gang i den proces, som fører til amning. Giv dit barn tid og ro til at søge brystet. Du kan iagttage barnet imens og vil sikkert opleve, hvor god det er til at finde brystvorten.
I den første tid – de fire H’er
- Hud mod hud
- Hyppig amning
- Hav det godt imens
- Hjælp hinanden
Det er vigtigt at der er ro omkring jer i den første tid. I har rigeligt at gøre med at lære jeres barn at kende og finde ud af, hvordan du ammer.
Når mælken løber til
Den allerførste mælk kalder man råmælken. Den findes i brysterne allerede under graviditeten og i de første par dage efter fødslen. Råmælken er særlig næringsrig, og findes kun i ganske lille mængde. Men bare rolig. Barnet fødes med et depot af næring til de første par dage, så råmælken er lige, hvad barnet har brug for.
Inden for 3-5 dage vil der komme mere mælk. Man siger, at mælken løber til. Du vil opleve, at dine bryster bliver større, ømme, tunge og varme. Det sker, fordi der trænger væske ud i dit brystvæv (ødem), og mælkekirtlerne begynder at producere mælk i større mængder. Du kan bedst tackle brystspændingen ved at følge de fire H’er, se ovenfor.
Din mælk vil sædvanligvis løbe hurtigere til, hvis du har ammet før. Det fremmer også mælkedannelsen, hvis barnet dier hos dig straks efter fødslen, og derefter får lov at die hyppigt og efter behov. Modsat kan det nedsætte mælkedannelsen og barnets lyst til at sutte, hvis det får tilskud (flaske) eller en narresut, før amningen er etableret.
Dine brysters størrelse, form og symmetri har normalt ingen indflydelse på, hvor meget mælk du producerer. Antallet af mælkekirtler er næsten er ens hos alle, uanset om brysterne er store eller små.
- Du har den mælk, dit barn har behov for.
- Brug de fire H'er.
- Vær nysgerrig over for processen, der fører til amning.
- Dit barn hjælper dig med at få gang i amningen.
- Dit barn kan godt tåle at tabe sig (op til 10% af fødselsvægten).
Hvis dine bryster er meget ømme
Du kan nedsætte ømheden ved at lægge varme omslag på brysterne eller tage et varmt bad, hvor du bruser dine bryster. Er det brystvorterne, der er meget ømme, kan du anvende et omslag med is eller en pose med varme klude. Begge dele virker let bedøvende, hvis du lægger det på et par minutter, før du lægger barnet til brystet. Under amningen kan du skifte ammestilling nogle gange, så dit barn dier kraftigst forskellige steder ved brystet.
Hvis dit barn sover meget
Der kan være stor forskel på, hvor meget barnet er vågent. Sover dit barn meget, kan det være en god idé, at du har barnet hos dig, gerne hud-mod-hud. Du vil ikke forstyrre dit barn, tværtimod vil du give det en god og naturlig stimulering, så det kan vågne op og die hos dig.
Vægttab hos dit barn
Før og lige omkring tidspunktet, hvor din mælk løber til, vil dit barn måske tabe sig i vægt. Det er fysiologisk og forventeligt, og ikke noget som normalt vil skade dit barn på nogen måde.
Hvor ofte skal du amme
De første dage vil du opleve, at barnet dier mange gange hos dig både i løbet af dagen og om natten. Det er helt normalt, at dit barn har brug for at blive ammet måske mere end 12 gange i døgnet. Det kan virke meget overvældende i den periode, hvor amningen skal etableres. Men så snart mælken er løbet til, vil dit barn blive mere mæt ved hver amning, og der vil begynde at danne sig et mønster i ammemåltiderne. Det er meget individuelt, hvor ofte barnet vil lægges til brystet. Det anbefales, at amme mindst 8 gange i døgnet.
Du kan forvente, at al din tid i de første par uger går med at lære barnet at kende og få styr på amningen. Der vil sandsynligvis være udfordringer i starten. Men det bliver meget lettere, når du og barnet har lært at få amningen til at fungere.
Kilde:
Sundhedsstyrelsen: Amning – en håndbog for sundhedspersonale. 2021.