Heldigvis kan I godt gå i parken, i haven (hvis I har én) ved skov eller strand alt efter hvor I bor. Du kan også kaste et blik på legepladsen, hvis I har sådan én. Hvor mange er der lige nu?
Du kan snakke med dit barn om, at det ikke er godt at være mange sammen i denne tid. Du kan på den måde forberede det på, at I må gå eller trække til side, hvis der pludselig kommer mange, der hvor I nu er.
Flere af forslagene til lege kan bruges på tværs af de aldersgrupper, der er beskrevet.
Barnet på 0-3 år
Hvem kommer først? Nu kommer jeg og fanger dig!
Også her er der utallige variationer af denne enkle leg. Hvem kommer først fx hen til døren, bilen, muren bænken eller hvad I nu kan finde på at løbe hen til. Hvem husker ikke udråbene ”Jeg kom først” og ”Du snød, du startede for tidligt”.
Finde dyr
Hvem ser først et dyr? Det kan være en hund som er ved at blive luftet af sin ejer. En fugl i en trætop eller… en mariehøne. Det skærper opmærksomheden og kan adsprede kedsomheden, hvis barnet synes, at en gåtur er ved at blive for lang. Eller det kan være en sjov leg i sig selv.
Barnet på 3+
Skyggefangeleg
Når solen skinner og luner dejligt, er det tid til at lege med sin egen skygge. Det er sjovt at prøve at fange den. En umulig opgave. Det kan også være ret sjovt at fange hinandens skygger. Det er en leg, der kan leges uden at man rører hinanden. Og skyggen bliver jo mindre, når I er ude omkring kl. 12. Så bliver det endnu svære at fange hinanden.
I kan også prøve at lave forskellige skyggebilleder. Stil jer med ryggen mod solen og stil jer i forskellige stillinger så der dannes sjove skygger på jorden. I kan fx prøve at danne skygger, der ser uhyggelig ud, ligner en fugl eller…
Skyd på dåse
Dåseleg er en enkel og sjov leg, der kan leges af børn i mange aldersgrupper. Det eneste I skal bruge er en eller flere dåser og en bold. Har du flere dåser, kan du stille den oven på hinanden – hvis det ikke blæser for meget. Det gælder nu om at vælte dåserne ved at kaste med en bold – en sten eller hvad I har ved hånden, man kan kaste med – den kan også bruges.
De små kan have fornøjelse af at kaste på kort afstand og se dåserne falde og lave larm. De større kan kaste fra længere afstand og konkurrere med hinanden. Det er godt at markere med en snor eller lignende, hvor kort afstand er, og den længere afstand, de store børn kaster fra. I kan også begynde at tælle point, hvis I føler for det.
Har I ikke en eller flere dåser, er der sikkert noget andet fx plasticflasker fyldt med vand eller sand og låget godt skruet på, måske er der andre ting i nærheden I kan bruge. Det skal bare kunne stilles op, så det let kan væltes med en bold.
Spille bold
En sjov leg der er let at gennemføre. Stil jer i en trekant. En voksen og maksimalt to børn. Så kaster eller sparker I bolden til hinanden. I kan også sparke til måls efter noget. Eller I kan lave et mål at to stykker tøj Den ene er målvogter og den anden skal sparke bolden i mål. Eller… antallet af mulige boldlege er uden ende.
Smørhullet
I er tre til legen. De to står med god afstand og kaster til hinanden. Den tredje har midten som sit domæne og skal fange bolden, når den kommer forbi. I kan aftale hvor højt, hårdt osv. man må kaste. Når den, der er i smørhullet, griber bolden, så bytter man, så en anden er ”heldig” og erobre pladsen i smørhullet.
Tegne med kridt
Det er nemt at tegne med kridt på fliser eller asfalt. I kan lave cirkler som man ikke må træde udenfor, eller tegne vejbaner og huse eller udsmykke nogle af fliserne med flotte blomster. Vejbanerne kan også gå til en tegnet butik, til besøg hos bedstefar og bedstemor, til skoven, til et fiktivt Tivoli med tegnede ting, man kan prøve osv.
De helt små kan være med, når mor eller far tegner blomster, is, eller barnets skygge på asfalten. Skyggen kan bagefter få ansigt, hår, tøj osv.
Er der god plads kan vejbanerne kan laves så man kan køre i dem. Der kan også tegnes mål der kan bruges ved boldlege. Eller bare tegne en ring som man skal forsøge at ramme med en bold. Den der kan få bolden til at ligge tættest på ringen, har vundet.
De store børn kan tegne en god gammeldags hinkerude og hinke i den.
Skattejagt for små og store
Hvad med en skattejagt? Den kan laves, for både små og store børn.
Skatteleg for de mindre
Har du lyst, kan du lave en skattekiste ud af en æske, som du maler eller tegner på med tusch. Du kan tegne en lås et dødningehoved så det bliver en skat. Du kan fortælle en spændende historie om, når den skal findes. Hvem har lagt den der? Hvorfor har de gjort det? Skatten kan være en banan eller en spændende ting, som du ved barnet bliver glad for.
Gem skatten et sted hvor den ikke er alt for svær at finde. Fortæl børnene at du har hørt, der ligger en skat lige i nærheden af … og så må de løbe derover for at lede efter skatten.
Skattejagt for de lidt ældre børn
Du kan tegne er rigtigt skattekort med tegninger af omgivelserne, som de kan genkende. Skraldebøtterne, det store træ sandkassen kan være pejlemærker på kortet. Hjørnerne kan brændes lidt så det ser rigtig gammelt ud.
Når børnene har fundet den første post i jagten, kan der ligge et kort med anvisning på hvor den næste post ligger osv.
Skattejagt for de store
For du store børn kan du gøre kortet mere indviklet og du kan supplere med letlæselige beskrivelser af, hvor den næste post ligger.
Skattejagt med opgaver
En anden form for skattejagt er at lave små kort med, fx med et billede af 3 forskellige slags træer, eller forskellige dyr, der skal findes, og når man så har løst opgaven, får man en ledetråd til at finde næste post.
Du kan også lege skattejagt på den måde, at de store børn gemmer skatten og laver skattekort og poster, som de voksne skal bruge til at finde skatten. Det kan give megen fryd, når skatten er gemt så godt, at de voksne har svært ved at finde den.
God legelyst!
Du kan også finde inspiration til spændende aktiviteter i naturen hos Danmarks Naturfredningsforening.