Coronavirus er en familie af virus, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De smittede får ofte symptomer på lungebetændelse med feber og tør hoste. I nogle tilfælde kan komme besværet vejrtrækning og tegn på lungebetændelse på røntgenbilleder. En endnu ukendt andel får senfølger af infektionen fx forstyrrelser i smags- og lugtesans, lungeproblemer og problemer med hukommelsen. En omfattende pandemi har raseret i hele verden siden begyndelsen af 2020. Der har været flere varianter af virus i omløb – også på verdensplan. For at følge med i virus, der ændrer sig, og for at holde antallet af syge nede, er myndighederne over alt i verden i alarmberedskab. Lige pt. er det Omikron-varianten. Den har med rekordfart spredt sig til hele verden. Smittespredningen med Omikron går hurtigere end med andre varianter.
Smitte
Der er stadig en hel del, man endnu ikke ved om COVID-19 fx om raske smittebærere, smittespredning, immunitet og selve sygdommens natur.
Hvis du er smittet med COVID-19: Ring 32 32 05 11
Hvis du er nær kontakt til en smittet: Ring 32 32 05 11
Åbningstider: Alle dage kl. 8:00 – 22:00
Ikke flere restriktioner.
- Fra den 1. februar 2022 er der ikke længere restriktioner. Der er en generel anbefaling om at følge Sundhedsstyrelsens gode råd om smitteforebyggelse.
Den bedst kendte måde at forebygge smitte med COVID-19 er at følge almindelige hygiejneråd med god håndhygiejne, afstand, blive hjemme og lade sig teste, hvis man føler sig syg.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger:
- Det er stadigvæk godt at hjælpe børn til at overholde god håndhygiejne. At de vasker hænder tit og grundigt. De yngre børn skal have hjælp.
Hvad gør sundhedsmyndighederne?
Sundhedsstyrelsen koordinerer tæt med sygehuse, ambulancetjenester og praktiserende læger og har en særlig indsatsgruppe, som koordinerer alle initiativer. Statens Serum Institut har et beredskab, så man meget hurtigt kan undersøge prøver for nye mutationer af virus, og man overvåger løbende internationale sundhedsmyndigheders rapportering af sygdomstilfælde. Der kommer daglige opdateringer af smittetal, indlæggelser mv., så alle kan følge med i hvordan det går.
Vaccination mod COVID-19
Vaccination af alle de, der ønsker det (5 år og derover) er det stærkeste våben mod COVID-19. Lige nu vaccineres alle, der er vaccineret to gange, med et tredje stik, hvis de vil, for at øge modstandskraften i befolkningen.
- Det er frivilligt at lade sig vaccinere, og alle, som er 5 år og derover, tilbydes vaccination – børn fra 5-11 år får tilbud i de nærmeste uger (fra slut november 2021). Læs mere om vaccination til børn her
- Gravide og ammende tilbydes vaccination
- Der er et elektronisk bookingsystem til dem, der har fået et brev/besked i e-Boks om tilbud af vaccination
- En del apoteker, praktiserende læger og private udbydere tilbyder vaccination
- Der gives 2 doser og stik nr. to skal foretages 21-28 dage efter første vaccination
- Der tilbydes et 3. stik til alle voksne ca. 5 – 6 måneder efter det 2. stik.
- Yderligere information (På Sundhedsstyrelsens hjemmeside). Pr. 1.10.2021 tilbydes følgende grupper influenzavaccination (vi informerer fra graviditet til skolestart!)
- Gravide i 2. og 3 trimester
- Børn 2-6 år. Tilbuddet gælder indtil videre for denne influenzasæson, fordi den er helt særligt på grund af COVID-19 epidemien. Både for at undgå at belaste sundhedsvæsenet og for at beskytte personer, der er i øget risiko. Vaccination af de yngste kan forebygge mange influenzatilfælde i børnegruppen selv og også i den samlede befolkning. Sundhedsstyrelsen formoder også, at det kan forebygge sygdom i sårbare grupper, der kan blive alvorligt syge af influenza. Se mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Hvad kan du selv gøre for at opretholde god hygiejne?
Brug håndvask og evt. håndsprit, hvis du trænger til håndvask, og der ikke er mulighed for det. Du kan lade være med at røre ved din egen næse, øjne og mund (her kan man komme til at føre smitstof ind i sig selv). Du kan holde dig hjemme, hvis du føler dig syg, på den måde kan du lade være med at smitte andre fx på din arbejdsplads.
Det er godt at lufte ud i din bolig – 5 minutters gennemtræk – 3-5 gang hver dag. Det giver god fornyelse af luften.
Udenrigsministeriets rejsevejledninger
Alle borgere anbefales at anbefales følge Udenrigsministeriets rejsevejledninger se www.um.dk, der kan være krav om Coronapas.
Ved behov for mere information
www.sst.dk (Sundhedsstyrelsen)
www.ssi.dk (Statens Serum Institut)
Angående rejser
Udenrigsministeriets vejledning.
Spørgsmål og svar på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Kilder
Sundhedsstyrelsen sst.dk.
SSI.dk (Statens Serum Institut)
Dr.dk