For at fejre rigsfællesskabet og for at komme hinanden lidt nærmere i disse coronatider, så er her lidt forskellige lege – alle med et grønlandsk tvist.
Barnet på 0-3 år
I den første leg skal I ud og sejle i en ægte grønlandsk kajak. Det er altid sjovt for de mindste ’at Iade som om’, og særligt hvis far eller mor også lever sig helt ind i rollen. Men Inden I hopper i vandet, skal I først finde en kajak.
Har du et barn på 2-3 år, kan det være sjovt, at I har hver jeres kajak. I kan bruge en papkasse, et tæppe, et stykke papir eller et tørklæde til kajak. Når den er søsat, kravler I begge ned og begiver jer nord over.
Der skal ros til med armene, for der alligevel langt til Grønland fra Danmark. Bor I i Hanstholm, behøver I ikke at ro lige så meget, som hvis I er fra Gedser.
I nærmer jer den grønlandske kyst, og I får pludseligt øje på noget … en ISBJØRN. Den er sulten og farlig, så I må ro godt til for at komme væk. Pyha nu er I endelig i sikkerhed. I får måske lyst til at spejde fra side til side. Nu får I øje en hval, som hopper højt op af vandet. Måske bliver jeres tøj helt vådt? I vinker alligevel til hvalen. Er dit barn 2-3 år kan du lade dit barn bestemme, hvad det næste I får øje på er. Når legen nærmer sig enden, kan I afslutte med at få øje på en sæl, som stikker hovedet op af vandet. Nu må I begge finde geværet frem. Musestille nærmer I jer sælen og … BANG! En af jer fik den. Hurra jubler I måske, for nu er aftensmaden sikret, og I kan ro den lange vej hjem.
Du kan også prøve:
- At synge Mester Jacob på grønlandsk. Når du selv har prøvet det et par gange, er det ikke så svært, som det ser ud ved første øjekast. Et godt tip er at bruge stavelserne, så er teksten meget nemmere at synge:
- Pii-taq uu-maa, Pii-taq uu-maa
- Ma-ki-git, ma-ki-git!
- Si-a-ner-pa-lup-poq
- Si-a-ner-pa-lup-poq
- ar-fi-neq, ar-fi-neq.
Barnet på 4-8 år
Trommedans er en vigtig del af den grønlandske historie. I gamle dage kunne to mænd duellere mod hinanden med sang og dans. Humor var, og er stadig, et vigtigt element i de hjemmelavede sange og i de overdrevne bevægelser. Vinderen var ofte den, som fik tilhørerne til at grine mest. Det var altid en festlig begivenhed, selvom formålet nogle gange også kunne være at afgøre en alvorlig uenighed mellem to personer eller familier.
I kan lade jer inspirere, og lade jeres sejerherre bestemme, hvilken fredagsfilm I skal se i aften? Inden I går i gang, er det en god ide først at se et par videoer med trommedans på nettet. Så I har en fornemmelse af, hvad trommedans er for en størrelse. Til tromme kan I bruge en spand, en kasse, en tamburin eller hvad I ellers har liggende, som man kan få lyd ud af. Hvis I har lidt ansigtsmaling tilbage fra fastelavn, så slå jer især løs med den sorte og røde farve.
- At danse til grønlandske sange eller sange om Grønland som du finder på din musiktjeneste eller på Youtube.
- Danse polka hvis I er en stor familie. I kan finde mange videoer til inspiration, hvis I søger på ”grønlandsk polka” eller ”dansemik”.
- Tegne Grønlandskort og klistre dyr på.
Børn på 9+
Inuit games er en sportsgren som kræver enorm styrke og smidighed. Nogle af øvelserne er over 1000 år gamle, og var livsnødvendige for at fangeren kunne holde sig i form. I dag fungerer det som en sportsgren, hvor man på tværs af de arktiske landende mødes for at dyste.
Sundhedsplejersken.dk har fundet en øvelse frem, som I kan prøve derhjemme. Den hedder meget beskrivende ’højdespark med en fod’. I starter med at binde en ting fast i en snor, reb eller sjippetov. Det kan være en sko, en bold eller en toiletrulle. Snoren og genstanden hænges ned fra loftet (den skal sættes godt fast), så alle deltagere nemt kan ramme den med foden. I kan også hænge genstanden op udenfor i en gren, i et gyngestativ eller I kan få en stærk voksen til at holde snoren under hele legen. Den første deltager går eller løber mod genstanden. Så sættes der af med begge fødder, og der sparkes til genstanden med den ene fod.
Deltagerne skiftes og efter hver runde hæves genstanden 2-5 cm. Når man ikke kan ramme genstanden, er man ude. Øvelsen kræver en god balance og styrke i benene. Er det mon den voksne med de lange ben, eller barnet som vinder?
Hvis du har en teenager, så kunne i sammen se:
- At se serien ”De unge grønlændere: Fremtidsdrømme” (link til DR).
- At se serien “Hemmeligheder fra Nuuk” (link til DR)
- At se dokumentaren ”SUMé – lyden af en revolution” (link til Det Danske Filminstitut).
Center for Forældreskab, som sundhedsplejersken.dk er en del af, er konsulenter for Selvstyret i Grønland. Vi har, siden 2015, i samarbejde med partnere i Grønland blandt andet udviklet fødsels- og forældreforberedelsen MANU, der er et tilbud til alle kommende forældre i Grønland. Vi har uddannet omkring 200 undervisere, der kan undervise i programmet.
På det pædagogiske område har vi været med til at udvikle materialer til forældremøder i dagtilbud og borgermøder målrettet mindre byer og bygder. Senest har vi udgivet fire børnebøger med tilhørende forældrehæfter for børnefamilier med børn på 0-3 år. De er skrevet af en grønlandsk børnebogsforfatter. Du kan se mere på www.manu.gl og på www.cefo.dk