Skærmleg er stillesiddende leg, og derfor konkluderer langt de fleste undersøgelser da også, at mange timer ved en skærm øger risikoen for overvægt hos børn.
Selvfølgelig skal man se på, hvor meget ens barn ellers rør sig i den tid, hvor det ikke sidder ved skærmen, men overlæge ved Holbæk Sygehus Jens-Christian Holm, som i mange år har forsket i børns medieforbrug og forbindelse til overvægt, vurderer, at mere end to timers inaktivt mediebrug, som at se fjernsyn eller spille computer, er usundt for børn og unge og derfor bør frarådes. Han ser en tydelig sammenhæng mellem børns stigende skærmforbrug og tiltagende overvægt.
Det er dog også forskere, der ikke vil sætte timetal på brugen af elektronik. Når børnene bliver lidt større, fra 6-7-års alderen, bliver telefoner og spilkonsoller en måde at holde kontakt med vennerne på – både via spil og sociale medier, og forbyder man brug af diverse skærme kan børnene blive udelukket fra fællesskabet, mener de.
Børn får fysiske skader af at bruge skærme
Kiropraktor Anja Aabech fortæller, at hun får flere og flere børn i sin klinik i Vanløse med dårlig holdning og nakkeproblemer på grund af for meget brug af pc og tablets. Hun modtager børn helt ned til 4-5-års alderen, som har smerter i hoved, nakke eller ryg på grund af brug af skærme.
Og hun er ikke den eneste, der oplever, at flere børn kommer i behandling pga. overdreven eller forkert brug af skærme. Fysioterapeut Niels Honoré oplever det samme og advarer om, at hvis dit barn går rundt med smerter i tre til seks måneder, kan smerten bide sig fast. Og har den først gjort det, er der risiko for endnu mere inaktivitet pga. smerten. I yderste konsekvens risikerer man, at smerterne bliver kroniske.
Giv dit barn gode skærmvaner
Det er nok mere end utopisk at forestille sig, at du kan holde dit barn væk fra skærme i hele barndommen, og det er der da heller ikke nogen grund til, men du kan sørge for at give dit barn nogle gode vaner i forhold til brug af skærme.
Og sørg så generelt for, at dit barn kommer ud at røre sig hver dag. Mange forældre oplever, at en trampolin er et rigtig godt sted at få rørt sig. I en trampolin føles det næsten unaturligt ikke at hoppe, løbe og rulle … også for de lidt ældre børn, der er kommet over legepladsalderen, og som kan være svære at få ud at bevæge sig. Hvis ikke du har en have, hvor du selv kan opstille en trampolin, kan det være, at du kan gå sammen med andre forældre om at få opsat en i jeres gård eller på andre fællesområder.
Kilder: