Skærme (og det man kan se på dem) har en enorm tiltrækningskraft på børn, og mange forældre giver op, når det gælder om at reducere deres børns tid foran skærmen. De orker simpelthen ikke alle konflikterne og skænderierne, men det kan godt betale sig, for nyere forskning viser, at børn, som lever i familier med regler for skærmbrug, generelt trives bedre.
Det skal for god ordens skyld siges, at i mange familier med ubegrænset skærmtid er der ofte også andre problemer, som kan indvirke på børnenes trivsel, så problemerne skyldes ikke altid skærmtiden alene.
Du gør altså dit barn en bjørnetjeneste, hvis du lader det sidde i timevis med en skærm, i stedet for at tage konflikterne og hjælpe lille Emilie, Ali eller William til at finde Legoklodserne frem eller gå ud og hoppe lidt i vandpytter.
Lav regler, der passer til familien
Find nogle regler, som passer ind i din familie. Hvis I fx spiser aftensmad på forskellige tidspunkter, skal I måske ikke lave en regel om, at man må spille eller se film før eller efter aftensmaden.
Reglerne skal være klare, tydelige og lette at administrere, så de ikke bliver endnu en kilde til diskussion og konflikt.
Og når du først har lavet reglerne, så sørg for at de bliver overholdt. Har du fraveget reglen bare en enkelt gang, skal du helt sikkert forklare over for Simon, hvorfor han godt måtte spille efter kl. 17 i går, når han ikke må i dag.
Hvis du bliver nødt til at bøje reglerne, så vær sikker på, at du forklarer dit barn, hvorfor det får lov til at gøre noget andet i dag: ”Vaskemaskinen er gået i stykker, så du får lige lov til at sidde med iPad’en, mens jeg snakker med vaskemaskinemanden”. Så kan barnet bedre forstå, at det ikke må få iPad’en igen i morgen, når vaskemaskinen er blevet repareret.
Eksempler på regler for skærmtid
• Du kan fastsætte et antal timer, dit barn må tilbringe med en skærm om dagen: ½, 1, 2 eller noget andet. • Du kan udpege bestemte tidspunkter på dagen, hvor dit barn må underholde sig elektronisk, fx før eller efter aftensmaden på hverdage og før eller efter kl. 13 i weekenderne. • Du kan vælge et bestemt tidsrum, fx mellem kl. 16 og 17, hvor det er tilladt at bruge skærme. Om dit barn vælger at gøre det eller ej er op til barnet. Barnet får ikke lov til at bruge skærme på andre tidspunkter - heller ikke selv om det ikke brugte en skærm mellem kl. 16 og 17. • Du kan vælge bestemte dage i ugen, hvor barnet må bruge skærme, fx mandag, onsdag og fredag i ugen og en af weekenddagene. De andre dage, må det så slet ikke bruge skærme. • I kan også sammen udpege bestemte zoner i boligen som on-line zoner. Her må man gå på nettet, spille elektroniske spil osv. For de mindste børn er det en god ide, at zonerne er et sted, hvor du kan holde øje med barnet, og hvordan det reagerer på det, det ser, snakke med det og evt. hjælpe, hvis det har brug for detOg husk, at et forbud altid skal følges op af en anvisning. Mange forældre oplever, at deres barn ikke kan finde på noget at lave, når det bliver taget væk fra skærmen, så det kan godt kræve lidt ekstra af dig i begyndelsen.
Du skal komme med at par forslag til aktiviteter, du kan selv lege med eller du kan sætte dit barn i gang med en leg. Når først der er kommet gang i legen, så oplever mange, at barnet leger helt uden skærme … og helt uden problemer. Nogle børn er dog meget standhaftige og holder ikke sådan lige op med at plage om mere skærm, men giv ikke op. Det skal nok lykkes!
Hvad med mors og fars skærm?
Dit barn gør det, du gør. Det er den måde, børn lærer på. Så hvis du synes, dit barn bruger diverse skærme for meget, er det måske en idé at vende blikket den anden vej, og se lidt på, hvad du selv gør.
Er du typen, der helst skal tjekke nyheder en gang i timen eller har mobilen liggende ved siden af dig, når I spiser aftensmad? Hvad signalerer du over for dit barn, hvis du sidder med blikket stift rettet mod skærmen? Og kan du finde på at afvise dit barn, hvis han eller hun henvender sig, mens du er i gang med noget på din skærm?
Tænk over, hvilket eksempel du er for dit barn. Måske kan du godt vente med at tjekke nyheder, til Ronja er lagt i seng; og sms’en eller snappen kan sikkert også godt vente med at blive læst, til I har spist aftensmaden færdig.
Læs mere
Sådan gør du plageri til gode snakke
Vælger du mobilen eller barnet