Efter du har født, er det fornuftigt at genoptræne kroppen. Især er det væsentligt, at bækkenbunden igen bliver elastisk og spændstig, og at musklerne i skeden og omkring endetarmen kan bruges, når du har behov for og lyst til det.
En slap bækkenbundsmuskulatur kan betyde, at du kan få vanskeligt ved at holde på vandet, fx når du hopper, løber, nyser eller griner. Bækkenbundsmusklerne bliver også mere slappe og stive med alderen. Så bækkenbundsøvelser er noget, du helst skal gøre resten af livet. I øvrigt giver veltrænede bækkenbundsmuskler (for øvrigt hos både mænd og kvinder) et bedre seksualliv, hvor man kan bruge sine muskler som en del af den seksuelle leg.
Det er en god ide at amme, inden du træner fysisk. Så er brysterne ikke så fyldt med mælk. Du kan begynde med at gå korte ture med barnevognen til en start. Og i det hele taget er det væsentligt, at du går frem i et tempo, så du føler, at din krop er med på en behagelig måde. Hvis du har født ved kejsersnit, eller du har haft komplikationer i forbindelse med fødslen så kan genoptræningen vare i længere tid. Det er vigtigt, at du ikke presser sig selv.
Nogle kan mærke at mavemusklerne er delte på midten, fx når de bruger mavemusklerne fra rygliggende til siddende stilling. Det er helt almindeligt. Flere videnskabelige undersøgelser har vist, at træning muligvis kan forværre tilstanden. Pt. er der endnu ingen videnskabelige undersøgelser, der viser, hvad det klogeste er, at gøre. For mange, der har “hul”, er det fordi mavemusklerne har været spilet ud – og tilstanden forsvinder af sig selv.
Kilde
Bø K. m. fl.: (2018): Effect of a Postpartum Training Program on the Prevalence of Diastasis Recti Abdominis in Postpartum Primiparous Women: A Randomized Controlled Trial. Physio Therapi 2018 Apr 1;98(4):260-268.