Det værste ved skovflåten er , at den kan overføre farlige sygdomme. Hvert år får mere end 20.000 mennesker i Skandinavien sygdomme på grund af flåtbid. Læs her hvordan du kan forsøge at forebygge, og hvad du kan være særlig opmærksom på, hvis uheldet er ude.
Især om skovflåter og borreliose
Skovflåtens bid kan overføre sygdommen borreliose, og børn er mere udsatte end voksne. Jo, flåterne kravler altså mere rundt i skov og krat, hvor de små men farlige dyr findes allermest. Derfor er det vigtigt at fjerne en skovflåt, som har bidt sig fast. Du kan bruge en pincet eller en særlig tang, eller en “flåt-kort”, der ligner et kreditkort. Her vippes flåten op, når du bruger kortet korrekt.
Har en eller flere flåter fundet vej til dit barn?
Det er fornuftigt at se børnene efter for skovflåter inden sengetid, hvis de har leget, hvor de små kryb opholder sig (skove, marker og haver, hvor der fx kommer rådyr). Det er bedst, om du kan fjerne både bagkrop og munddele i et snuptag. Du kan bruge en flåttang, en pincet, et *kreditkort’ beregnet til at fjerne flåter med. Du kan også bruge neglene, hvis du føler dig tilpas med det. Det vigtigste er at fjerne flåten. Hvis der sidder munddele tilbage er det OK, for kroppen afstøder dem, som det fx også sker med en splint. Vask stedet omhyggeligt med vand og sæbe bagefter.
Det er bedst at fjerne skovflåten så snart, du opdager den, og kan du få den væk, før der er gået 24 timer, så kan du sandsynligvis forhindre, at den overfører smitstof til personen, der er blevet bidt.
Hvis flåten er inficeret med borrelia, og infektionen får mulighed for at brede sig, kan den bidte person få sygdommen borreliose. Infektionen kan blandt andet angribe nervesystemet og også hjernen. Behandlingen er antibiotika. Man kan ofte kende infektionen på et ringformet rødt udslæt, som kan være 5-krone stort eller større. Er du i tvivl, om der er infektion, så kontakt den praktiserende læge.
- Du kan forsøge med skræmmemidler (nogle af de produkter du bruger mod myg har også en vis virkning mod skovflåter).
- Tøj som forhindrer, at flåterne kan finde hudfolder (knæhaser, lyske mv.), hvor de kan sætte sig fast.
- Flåtfjerner: Nogle synes en pincet eller et "flåt-kreditkort" er bedst - andre en flåttang (begge dele kan købes på apoteket). Eller en pincet - måske dine negle?
- Fjernes flåten inden for 24 timer, er risikoen for infektion meget lille. Eventuelle munddele eller lignende fra flåten kommer sædvanligvis ud af sig selv (som en splint gør det).
- Se efter på dine børns hud - har de flåter (en bullen flåtbagkrop, som pludselig viser sig) - så tag dem ud.
- Kommer der en rund plamage på huden, der er større end en fem-krone, så gå til lægen, for der skal måske behandling til.
- Kommer der andre symptomer efter flåtbid fx feber og utilpashed - så søg læge.
Andre sygdomme
Der findes også andre infektionssygdomme, som flåterne kan bringe med sig. De kan give hovedpine, feberepisoder og utilpashed. Gå til lægen og fortæl at der har været flåtbid. Og få undersøgt nærmere, om der kan være anledning yderligere behandling.
Forebyggelse i passende mængder
Skovflåten kan allerede træffes i små mængder, fra slutningen af marts/begyndelsen af april.Børn med gummistøvler og strømperne ud over bukserne nede i støvlerne, tætsiddende tøj med lange ærmer og stramme ærmekanter, rullekrave og i det hele taget en tæt indpakning, hos dem har flåten svært ved at få fat i den bare hud. De mindste børn får ofte flåter i hårgrænsen ned mod nakken og bag ørerne – knæhaser, lyske og albuebøjning er også flåtens foretrukne steder. Så se dem godt efter lige i de regioner. I sommertiden er det ikke sjovt at pakke ungerne så meget ind, de vil gerne løbe og lege frit. Men er der mange flåter, kan det jo være nødvendigt.
Bor I i et område med meget vildt (fx dådyr, harer), skyggefulde skovområder og dejlig natur – ja så er risikoen for, at I har flåter, meget stor. Men også i sommerhusområder eller villahaver, hvor vildtet efterhånden har fundet vej, er der også flåter, som ligger på lur. Antallet af skovflåter er 15-doblet på de seneste 20 år. Og cirka 15-20 % af flåterne er inficerede med borrelia.
Du må skrue op og ned for din påklædning af børnene alt efter situationen og dit kendskab til området. Og ved du, at der er mange flåter, så er en kombination af tøj og eftersyn hver aften en rigtig god idé. Så kan du fjerne de flåter, der har fået fat, og du kan se efter røde plamager, om der skulle være bid, du har overset.
En flåt er meget, meget lille – og derfor ret svær at se. Selve bakterierne sidder i skovflåtens spyt. Flåten tager fat med kæberne og borer sig ned i huden, Og her begynder den at suge blod. Efterhånden som det lykkes for flåten at få godt fat, fyldes dens bagkrop med blod. Så bliver den synlig! Der er flere typer af borrelia, da der er tale om en gruppe af bakterier.
Hvis du vil finde det lille udyr, mens den bare kravler på huden, skal du virkelig se godt efter. Det er også en god ide at ryste tøjet udenfor. På den måde får du allerede rystet nogle flåter af, inden de er begyndt at kravle rundt på nogen. Du kan også med fordel vaske “skovtøjet”, når I kommer hjem. Så er det slut med flåterne!
TBEV
Tick-borne Enchephalitis Virus, som forkortelsen står for, en hjernehindebetændelse, som også kan overføres med skovflåten. Tidligere fandtes den udelukkende på Bornholm, men nyere undersøgelser har vist, at den nu også findes andre steder i Danmark omend med begrænset udbredelse. Behandlingsmulighederne er desværre ringe, hvis man er uheldig at få overført TBEV via en skovflåt. Efter en inkubationstid på 7 – 14 dage får den sygdomsramte influenzalignende symptomer. Senere kan der hos cirka 1/3 af de syge optræde en hjernebetændelse forårsaget af den TBE-virus, som flåten har overført. Omkring 1 – 2 % dør hjernebetændelsen og en del får senfølger af virusangrebet. Børn har mindre risiko for hjernebetændelse end fx mennesker over 60 år.
Det er heldigvis muligt at vaccinere mod sygdommen. Der skal tre vaccinationer til, før beskyttelsen er fuldstændig. Man ved endnu ikke, hvor længe virkningen af vaccinationen holder sig, men beskyttelsen menes at være omkring 3 år. Det anbefales personer, som færdes meget, hvor dette virus forekommer (skovarbejdere, orienteringsløbere og jægere), at lade sig vaccinere.
Flåtbid kan give kløe
Ikke nok med at biddet og flåten er ubehagelig, bagefter kan de klø noget så nederdrægtigt. Noget kløestillende kan måske hjælpe på kløen.
Kilder:
Miljøstyrelsen.
Statens Serum Institut.
Link til Seruminstituttets hjemmeside
Videnskab.dk