Stik som forsvar
Hvepse (gedehams), bier (dem er der mange forskellige slags af), de stikker, hvis de føler sig angrebet. De har hver især forskellige typer af brod, som de stikker med, når mennesker sætter et angreb ind. Det kan være en fod, der træder – en hånd, der tager omkring eller en mund, som sluger….
Koncentration om brodden
Giften sidder i brodden, så væk med den så hurtigt som muligt. Man kan bruge en negl eller en pincet og bagefter forsøge at suge noget af giften ud med fx en giftsuger (den kan købes på apoteket). Rens bagefter såret med vand og sæbe. Desværre er der ikke rigtig nogle af de gamle husråd (løg, eddike, sukkerknald osv.), der kan siges at have overbevisende effekt på følgerne af et stik. Så hvor stikket er, kommer der næsten altid ømhed og hævelse. Gedehamsegift er faktisk beslægtet med slangegift, men heldigvis sædvanligvis ikke nær så farligt.
Er der allergi overfor bi- eller hvepse?
Hvis en person er stukket en gang og næste gang, man er uheldig at blive stukket igen og får allergisymptomer, så er der grund til at være på vagt. Symptomerne kan være kløe, mild feber, træthed, nældefeber over det meste af kroppen og endnu mere alvorlige symptomer som besvær med at trække vejret.
Hold øje med forløbet og kontakt læge eller skadestuen, hvis der er usikkerhed om en sværere allergisk reaktion er på vej. Hvis du har mistanke om allergi overfor hvepse eller bier, kan du eller dit barn blive undersøgt, for om mistanken kan bekræftes eller det modsatte. Hvis du eller dit barn får konstateret allergi overfor hvepse eller bier, kan du få medicin til brug for, hvis uheldet er ude.
- Her I et hvepsebo i nærheden, så sørg for at få det fjernet.
- Hvepse går efter kød (ådsler - fx kødpålægget eller frikadellen) og søde ting. Så spis disse ting inden døre - eller under skarp bevogtning.
- Det er risikofyldt at løbe på bare tæer i græsset, man kan let komme til at træde på en hveps.
- Lad de mindste sove under et myggenet i barnevognen.
- Stikket fra bi eller hveps sidder i mund, i luftrøret eller udenpå halsen.
- Der er utilpashed, svimmelhed, opkastningsfornemmelser eller problemer med at trække vejret.
- Der før har været en svær allergisk reaktion og der ikke er akutmedicin (adrenalinsprøjte/Epipen) til at behandle med.
Kan du lindre smerten?
Hvis dit barn bliver stukket, kan iskoldt omslag på stedet, hvor brodden har siddet, bedøve (du kan tage en pose frosne ærter eller majs fra fryseren, hvis du ikke lige har en autoriseret is”forbinding”). Lokalbedøvende creme, kan købes på apoteket, det kan måske lindre. Nogle sværger til mepyraminsalve, som også fås på apoteket. Det kan bruges til alle stik, hvor der kan forekomme en allergisk reaktion i huden (dvs. også myggestik).
Kærlig omsorg og trøst virker godt sammen med ovenstående midler. Måske en tår vand, en historie og en “trøstesang” viser sig ofte at være en god ingrediens i cocktailen.
GODT TIP! Husk lige lusene…
Når børnene kommer hjem fra ferie starter luseplagen for fuld styrke. Måske er det fordi, mange forældrene har slappet lidt af fra den ugentlige kæmning. Så en del børn har fået lus i ferien, og når de kommer tæt på kammeraterne derhjemme, er der masser af lus i omløb. Så hvis alle forældre fortsatte med en kæmmeaften, straks de kommer hjem fra ferie, ville problemerne med lus blive mindre.
Kilder:
www.dpil.dk (Skadedyrlaboratoriet)