Mange af jer ser helt sikkert frem til at komme ud i samfundet igen. De fleste er begyndt at spekulere over, hvornår vores hverdag igen vender tilbage til normalen. Hvornår samfundet åbner igen. Med denne dags forslag til leg behøver I ikke vente. Hvorfor gå ud i samfundet, når samfundet kan komme hjem til jer?
Barnet på 1-2 år
Den første leg er en tur på biblioteket. I beslutter, hvilket rum der skal have rollen som bibliotek. Du samler dit barns yndlingsbøger, og lægger dem ud på gulvet i en række. Nu kan barnet går rundt mellem bøgerne. I snakker måske lidt om de forskellige bøger, inden dit barn vælger den helt rigtige bog, I skal starte med at ’låne’. Måske har du allerede gjort en stol eller en hyggelig krog i sofaen klar til jeres læsestund.
Det at sidde tæt og være optaget af en bog sammen, kan give fælles glæde. Når dit peger på en tegning, kan du være opmærksom på, hvad dit barn vil fortælle dig. Du kan for eksempel sige: ”Hun hopper og er glad … tror du, hun kan lide vandpytter?” (det virker naturligvis bedst, hvis det også er en bog om vandpytter, som dit barn har valgt).
Eller du kan stille nogle spørgsmål tilbage. ”Hvad synes du om vandpytter?”. Det får dit barn til at tænke sig om. Giv dit barn god tid til at svare. Du kan mange gange blive overrasket over svaret. Det er godt, når du bruger enkelt sprog med korte sætninger. Du kan bruge ord, som du ved, dit barn genkender. Og du kan føje nye ord til de kendte ord. Måske kigger I en bog sammen, før dit barn mister interessen. Det kan også være, at dit barn er klar til at læse flere ’bibliotekets’-bøger.
Barnet på 3-5 år
Der er ikke noget så hyggeligt, som en tur i svømmehallen. Selvom alle sports- og idrætsfaciliteter har lukket, så kan I alligevel godt få en sjov og anderledes oplevelse, der ‘smager lidt af svømmehal’ derhjemme. Fortæl dit barn, at I skal lege svømmehal. I kan starte med at pakke en taske med håndklæder, badetøj og andet I plejer at tage med. Måske begynder I med at vandre rundt i stuen. Det kan også være, at I ligger på gulvet og cykler med benene, indtil I ankommer til ’svømmehallen’. I bevæger jer hen til ’omklædningsrummet’. Det kan være, at du har sat en bænk frem inde i soveværelset eller samlet et par stole i stuen. Måske får I også brug for et armbånd eller en billet, som viser, at I har adgang til svømmehallen? Det kan I selv lave af papir, pap, garn eller andet I har liggende. Så skal al tøjet af. Måske har du på forhånd lagt en kasse eller lignende klar som skab, der skal ’låses’ imens I er i svømmehallen. Så er det tid til en grundig skyller under bruseren, inden I hopper i badetøjet.
Nu er det tid til en svømmetur. Hvilken type badekar I bruger, er ikke afgørende for legen. Måske har I et stort badekar på badeværelset, hvis ikke så er det tid til at finde en balje eller et babybadekar frem. En spand eller opvaskebalje også bruges. Men så er det ikke en god ide at skylle jer rigtigt under bruseren, da de hurtigt kan blive koldt. Så er det tid til at hoppe i ’bassinet’ og tage en svømmetur. Mange børn synes, det er festligt at sidde med badetøj, badevinger, svømmefødder eller dykkerbriller, alt efter hvad I ligger inde med. Bruger I en mindre spand eller balje, kan I tage fodbad, mens I ’svømmer’ med armene. Når I er udmattede efter den lange svømmetur, så gentager I hele processen baglæns, lige indtil I er fuldt påklædte på vej ud af svømmehallen.
I kan også lege:
- Frisør, hvor dit barn ordner hår på hele familien. Og hvis I er nogle modige og tilgivende typer, så kan du måske tage saksen frem og klippe dem der trænger mest?
- Make-upartist, hvor barnet giver lidt læbestift, øjenskygge på dem, som melder sig frivilligt.
- Legetøjsbutik, hvor dit barn kommer med papirpenge og køber lidt af sit eget legetøj.
Barnet på + 6 år
Mange skolebørn har de seneste par uger været meget mere stillesiddende, end de plejer. Måske har dit barn siddet timevis foran computeren med skoleopgaver. Den daglige cykeltur frem og tilbage til skolen, og de mange aktive timer i skolegården er også lagt på hylden. Har barnet en fritidsaktivitet, så kan I lege fritidsaktiviteten derhjemme eller eventuelt udenfor. Og her er det kun jeres fantasi, som sætter grænserne. Går dit barn til fodbold, kan I afholde indendørs fodboldtræning. Måske kan barnet være træneren, og du kan være en spilleren. ’Træneren’ guider jer gennem en god opvarmning, og så står programmet måske på ’luft-skud-træning’. Går dit barn til karate, så finder hele familien hvidt tøj frem, og så er barnet træneren. Er det dans, det plejer at gå til, ja så er det på med musikken. Går hele familien til rulleskøjteløb så kan I lave en bane uden for med kridt eller dåser, hvor I skal køre slalom, på et ben eller baglæns, hvis I tør.
I kan også prøve:
- At arrangere en digital legeaftale, hvor børnene sidder med hver deres telefon eller tablet og taler og leger med hinanden. De kan også tegne eller lave perleplader i hinandens selskab.
- At lave jeres eget træningscenter. Skal I træne styrke, kan I bruge en liter mælk eller en tom flaske, du fylder med vand eller sand. Hvis du er en af dem som har hamstret toiletruller, så prøv at søge på ”training with toilet paper”. Der kommer mange forskellige sjove og udfordrende øvelser frem.
God legelyst!
Her slutter vores serie om at lege i Coronaland. Vi har været glade for at lege med jer.