Det bedste du kan gøre er, at anskaffe en lusekam eller en tættekam, som den også kaldes. Bug Buster kamme er som de eneste testede for deres virkning – og de virker. Men der findes mange forskellige slags kamme i handelen. Og så er det bare, at gå i gang. Begynd med at vaske håret og komme balsam i, så det er let at rede håret, helt ned til hårbunden, for det er oftest her, lusene gemmer sig. Lusene foretrækker en varm nakke eller området bag ørene, men du kan også finde de små fyre i resten af hovedbunden (se nærmere senere).
Er det lus eller skæl?
Har du eller dit barn lus, så er der som regel tydelig kradsemærker i hovedbunden. Nogle klør sig så heftigt, at der kommer blodige rifter i hovedbunden. Så kig efter det og red med tættekammen over disse områder. Bank tættekammen fri af skæl/lus/luseæg over et stykke hvidt papir eller køkkenrulle og kig efter om der er gevinst. Lus er ikke altid lette at se i håret, de tager nemlig farve efter omgivelserne. De kan være alt fra nærmest gennemsigtig grå-hvide til mørkere og blodfyldte.
Lus kan umiddelbart forveksles med skæl, men ved nærmere eftersyn fx ved brug af forstørrelsesglas, så kan man se, at de bevæger sig. Lad ungerne kigge med. De synes oftest, at det er spændende at se, hvad det er for små dyr, der klør.
Hvorfor klør lus?
Lusene har et spytstof, som de spytter ned i de bid, de laver i hovedbunden. Det er et smart spytstof for lusen, for det gør, at blodet ikke størkner så let og lusen bedre kan få udbytte af sit arbejde. Men for dig eller dit barn, der har lus, der giver spytstoffet kløe, og det er derfor, at vi klør og kradser os så voldsomt, når vi har lus.
Kan lus hoppe?
Lus har ikke vinger, så de kan hverken flyve eller hoppe. Lusene kravler med deres 3 par ben. Og lus forlader ikke frivilligt en varm hovedbund. Det der typisk sker, er, at to hoveder mødes. De to mødes i tæt omfavnelse, eller de skal lige se det samme på en skærm, og så læner de sig mod hinanden. Så kan lusene kravle fra den ene hovedbund til den næste.
Kan lus lide nyvasket hår?
Lus er helt ligeglade med om håret er rent eller snavset. Det er hovedbunden, de er interesserede i. Og der er blod i enhver hovedbund, så bare der er lidt hår (mere end ½ cm), som lusene kan gemme sig i, så er de parate til at tage ophold i hårbunden.
- Lus formerer sig med lynets hast, så du må sætte ind med et angreb jo før des bedre
- I daginstitution eller skole kan I fabrikere en køreplan (eller måske findes der en), så I ved hvad der skal gøres, når dit barn eller en kammerat får lus
- Alle børn skal være med, så frem med overtalelsesevnerne, hvis nogen synes, det er ligegyldigt
- Du forebygger lus ved at kæmme grundigt hver uge, så slipper du næsten altid for de store angreb
- Ting som lægges i dybfryseren et døgn bliver fri for lus, for kulden dræber dem
Sådan bliver I lusefri
Kæm håret hver anden dag i en periode på 14 dage. Du starter med at vaske håret og putte balsam i. Red så håret med en tættekam af en god kvalitet helt fra hovedbund til hårspids. Start helt nede ved hovedbunden, hver gang kammen redes gennem håret. Det er godt at gå systematisk frem, og inddele håret med skilninger med ca. 1 1/2 centimeters mellemrum. Fjern lus og æg for hver gang du trækker kammen gennem håret, således at kammen er ren for lus, hver gang du sætter den i hårbunden. Du kan bruge køkkenrulle til at banke/tørre lus mv. af i.
Hyg jer med lusekæmningen
Har I fået lus og skal I i gang med kæmningen, så kan I lige så godt gøre det hyggeligt. Beslut jer for, om I vil kæmme de lige datoer eller de ulige datoer, – ellers kan I måske ikke huske, om det er i dag eller var det i går, der skulle kæmmes? Det kan også skrives ind i kalenderen.
Placer barnet i en højde, hvor du ikke skal bukke dig, mens du kæmmer håret. Fx på puder på en spisebordsstol.
Sæt evt. en lydbog på og hør historie mens i kæmmer. Eller sæt en film på eller se en børneudsendelse, så dit barn kan være optaget af noget. De fleste børn synes, det er hårdt og kedeligt, at skulle sidde stille så længe, derfor er det godt med lidt afledning. De fleste børn synes, det er sjovt at selusene i et forstørrelsesglas.
Lusebekæmpelsesmidler
Der er mange forskellige kemiske præparater til bekæmpelse af lus. Populært sagt kan man med de forskellige typer af midler forgifte lusene eller kvæle dem. Desværre viser erfaringerne, at lusene bliver modstandsdygtige (resistente) overfor de kemiske stoffer i de forskellige forgiftningsmidler i form af luseshampoo, sprays, m.m. Derfor er kæmningen at foretrække. Men det tager tid at kæmme håret, men det er fortsat den eneste effektive måde, I kan komme af med lusene på.
Er du gravid eller midt i en ammepriode, så er det vigtigt, at du undgår sundhedsskadelige bekæmpelsesmidler – blandt andet de fleste kemiske præparater (incl. “Naturlægemidler”) til et bekæmpe lus med. Det samme gælder mindre børn i vuggestuealderen.
Der kommer stadig nye tekniske hjælpemidler og nye bekæmpelsesmidler – fx “Lusesnapperen”, der kan sættes på støvsugereren, som har et lille opsamlingskammer til lusene. Den bruges i tørt hår. Det er klogt så spørge jer godt for, hvis I alligevel vælger at købe et kemisk præparat. Det er jo ærgerligt, hvis den eneste effekt I opnår, er, at I får hældt giftige forurenede kemikalier i jeres afløb.
Fælles for alle lusebahndlinger med kemiske midler er, at man endnu ikke har videnskabelige undersøgelser, der dokumenterer de enkelte metoders effektivitet. Dog ved man, at de kemiske midler som skal forgifte lusene, ud over at være belastende for miljet, også er problematiske for sundheden på grund af deres indhold af fx pesticider eller allergifremkaldende stoffer. Behandling med Bug Buster kamme og kæmning har dokumenteret effekt, hvis behandlingen udføres korrekt, og at alle andre i omgivelserne også sørger for at behandle lusene.
Forebyggelse betaler sig.
Kæmmer du ungerne grundigt hver uge, så vil du ofte kunne holde jer lusefri. En fast hyggestund, med historie, TV-kiggeri eller hvad I nu kan lide. Så bliver det en fast tradition. Og det er faktisk umagen værd at være fri for de små kryb. Beskytter du dine børn, så slipper I også for at påføre andre børn lus.
Der findes også skræmmemidler, som holder lusene fra håret, hvis man har “pustet” lidt skræmmemiddel på det. Det kan være en god ide som supplement til den ugentlige kæmning, hvis der er mange lus “i omløb”.
Kilder:
www.hovedlus.dk (Hjemmeside for Store lusedag, som holdes hvert år 31.1. Mange gode informationer)
Apoteket (med film om hvordan man kæmmer for lus)