Hvad kan mit nyfødte barn smage?
– Den søde smag
Dit barn har allerede i slutningen af graviditeten kunne smage, når du har spist noget sødt og surt. Stort set alle børn elsker den søde smag af modermælk og sukkeropløsninger i vand. Nyfødte slapper af, når de smager noget sødt og viser det til omverdenen ved at smile, blive rolige og måske sutte intenst efter mere sød smag. Nogle børn elsker også smagen af sure ting, men fleste bryder ikke så meget om den sure smag til at begynde med.
– Den salte smag
Pudsigt nok kan dit barn først smage salt ved 3 – 4 måneders alderen. Derefter elsker de fleste børn den salte smag. Et videnskabeligt studie har ligefrem vist, at hvis moren har haft meget graviditetskvalme og kastet op, vil barnets forkærlighed for den salte smag være endnu mere udtalt.
– Den bitre smag
Noget tyder også på, at børnene først kan smage bitre ting ved 3-4 måneders alderen.
Modermælkserstatninger til børn med risiko for allergi smager meget bittert. Hvis børnene får erstatningen inden 3-måneders alderen vil de lære at holde af den bitre smag og drikke mælken med glæde. Derefter er det stort set umuligt at få børn til at drikke den type mælkeerstatning.
Genkender morens dufte.
Nyfødte genkender dufte fra deres mor (modermælk, fostervand, kropsduft) og kan skelne mellem morens duft og duften af en anden kvinde. Enkelte videnskabelige forsøg har også vist, at nyfødte skelner imellem dufte som voksne finder behagelige og ubehagelige. De reagerer ikke altid positivt på de dufte som vi voksne opfatter som behagelige (fx vanilje, banan, smør). Derimod vil de i de fleste tilfælde give udtryk for ubehag, når de præsenteres for en ubehagelig duft, f.eks. duften af smørsyre, rådne æg og rejer.
Hvad smager og dufter modermælk af?
Modermælk har højt indhold af mælkesukker og smager derfor meget sødt. Udover den søde smag vil duftstoffer fra morens mad også finde vej til mælken. Dit barn kan nu ikke smage alt, hvad du spiser. I et forsøg med danske mødre fandt vi ud af, at duftstoffer fra krydderier, grøntsager og slik (lakrids, mentol) kommer over i modermælken. Derimod kunne vi ikke genfinde smagen af banan i mælken. Tidligere forsøg har vist at duften af hvidløg, alkohol, vanilje og gulerod også finder vej til mælken. Meget tyder derfor på, at modermælk hovedsagelig indeholder duftstoffer fra grøntsager, slik og krydderier. De fleste andre duftstoffer fra morens mad bliver nedbrudt inden de finder vej til mælken.
- Babyer har en naturlig forkærlighed for sød smag og elsker den søde smag af modermælk
- Først når dit barn er 3-4 måneder gammelt kan det smage bitre og salte ting
- Dit barn genkender duftene fra din krop, mælk og lærer også at genkende lugtene i hjemmet
- Duftstoffer fra morens mad finder vej til modermælken i meget små mængder, så spis gerne mange forskellige ting og krydret mad, hvis du ammer
- Dit spædbarn er åbent overfor nye smagsindtryk, så prøv også at give det ting som du ikke selv kan lide
Påvirker mine madvaner mit barn?
Dit barn vil sikkert opleve det som noget positivt at kunne smage duftstofferne fra din mad i modermælken. Vi ved fra forsøg med danske mødre, at meget små mængder af duftstofferne overføres til modermælken. Faktisk drejer det sig om mindre en 1% af det moren har spist. Du kan derfor med god samvittighed spise chokolade og jordbær – også selvom du sikkert har hørt det modsatte. Faktisk kan duftstoffer fra din mad hjælpe dit barn til at kunne lide flere ting, når det starter på skemaden.
I et forsøg hvor vi gav danske mødre kommen imens de ammede, kunne vi godt nok ikke se, at børnene lærte at holde af kommen. Derimod spiste alle ammebørn – også dem der ikke fik kommen i modermælken – kartoffelmos med kommen med stor fornøjelse. Også de børn hvis mødre ikke kunne li’ kommen!
Kilder:
Hausner H, Bredie WLP, Mølgaard C, Petersen MA, Møller P. Differential transfer of dietary flavour compounds into human breast milk. Physiolgy & Behavior 2008, 95:118-124.
Hausner H, Nicklaus S, Issanchou S, Mølgaard C, Møller P Breastfeeding facilitates acceptance of a novel dietary flavour compound. Clinical Nutrition 2009 in press
Sundhedsstyrelsen: Ernæring til spæd- og småbørn. En håndbog for sundhedspersonale 2021