Forkærlighed for sød smag
Dit barn fødes med forkærlighed for sød smag. Det vil derfor elske den søde smag af modermælk eller modermælkserstatning fra begyndelsen af. Hvis jeres barn endnu bliver ammet, kan du selv tage en smagsprøve af modermælken. Så forstår du måske bedre dit barns søde tand. Du vil sikkert opleve, at mos af banan eller gulerod glider let ned. De fleste børn elsker simpelthen sød mad. Omvendt betyder forkærligheden for det søde, at dit barn måske ikke kan lide smagen af broccoli eller blomkål fra første ske.
Variation er sagen
Du har sikkert læst eller hørt, at det er godt at give den samme type grød eller mos nogle i dage i træk, når I starter på skemaden. Den nyeste viden har nu vist, at dit barn vil have godt af at smage forskellige slags grød eller mos fra starten. Så i stedet for at give dit barn fx kartoffelmos 3-5 dage i træk, kan du give det kartoffelmos en dag, gulerodsmos dagen efter og broccolimos den 3. dag.
I stedet for at lave mos hver dag kan du lave tre portioner mos og fryse dem ned i isterningebakker. Så kan du løsne de små blokke, og fx komme dem i et stort syltetøjsglas og ind i fryseren. Du vil sikkert opleve, at dit barn ikke spiser mere end et par skefulde de første par gange, og så er en til to isterninge-blokke nok til et måltid. Det vigtigste for dit barn er at opleve smagen og konsistensen af mosen.
Hvad gør du hvis dit barn ikke kan lide maden?
Måske oplever du, at dit barn vrænger på næsen og endda ligefrem spytter maden ud, når du giver de første skefulde ved måltiderne. Det er en helt normal reaktion, indtil dit barn har vænnet sig til smagen og konsistensen af skemaden.
Måske skal dit barn smage det 8-10 gange før det er OK
Vi ved i dag, at mos af frugter og grøntsager, der smager sødt, som regel glider let ned. Derimod kan det være svært at få dit barn til at spise mos af blomkål, broccoli, grønne bønner og lignende. Det bedste råd er ikke at give op! Videnskabelige forsøg har nemlig vist, at dit barn skal have 8-10 smagsprøver, før det lærer at spise de ting, som det ikke kan lide fra starten af. Du kan prøve at give dit barn en isterning mos af den nye smag sammen med anden og mere velkendt mad. Lykkes det ikke at få dit barn til at elske blomkål, skal du nu ikke bekymre dig om det. I løbet af overgangen til familiens mad, vil dit barn lære at spise mange forskellige ting.
Værd at vide om smag og konsistens
- Babyer har en naturlig forkærlighed for sød smag (modermælk smager meget sødt).
- Variation og mange slags smage er nøglen til at lære barnet at spise mange forskellige ting.
- Det kan godt være, dit barn skal smage 8-10 gange, så bliv ved…
- Konsistensen må gerne være med klumper og små stykker, når dit barn begynder at bearbejde maden i munden med tunge og kæber.
- Det er ikke nødvendigt, at barnet får samme slags mad mange dage i træk.
Klumper i mosen er også vigtigt!
Når dit barn har lært sig at bevæge tungen og bearbejde maden i munden, når det spiser, vil det have godt af at få grød med grove gryn og mos, som ikke er så fin. Mosen må gerne være med klumper. At lære at spise småstykker og klumper i maden er også en udfordring for dit barn. Prøv af mose frugt og kogte grøntsager med en ske, så der kommer små klumper i mosen. Du kan også forsøge at give dit barn små stykker banan, avocado, kogt gulerod, agurk, tomat eller hvad du nu lige kan finde på. Der er ganske få ting, dit barn ikke må få. Dem kan du se her.
Kilder:
Maier A, Chabanet C, Schaal B, Leathwood P, Issanchou S. Breastfeeding and experience with variety early in weaning increase infants’ acceptance of new foods for up to two months. Clinical Nutrition 2008; 27:849-857
Maier A, Chabanet C, Schaal B, Issanchou S, Leathwood P. Effects of repeated exposure on acceptance of initially disliked vegetables in 7-months old infants. Food Quality and Preference 2007; 18:1023-1032
Ernæring til spædbørn og småbørn – en håndbog for sundhedspersonale. 4. udgave Sundhedsstyrelsen 2019.
Mad til små – fra mælk til familiens mad. Sundhedsstyrelsen 2020.