Hjemmefødsler var meget mere almindelige for omkring 60-70 år siden. Her blev cirka halvdelen af alle børn født hjemme.
Hvis alt omkring fødslen tegner fuldstændig ukompliceret, er der ikke større risiko for komplikationer under og efter fødslen, end hvis fødslen foregår på et sygehus.
Ved planlagt hjemmefødsel er der generelt hos gravide med en ukompliceret graviditet og forventet
ukompliceret fødsel færre indgreb i fødslen som f.eks. igangsættelse, smertelindring ved epiduralblo-
kade, kejsersnit, klip i mellemkødet, og forløsning med sugekop, sammenlignet med en planlagt fødsel
på fødeafdeling. Ved behov for medicinsk smertelindring, ved komplikationer, manglende fremgang og
behov for lægehjælp mv. vil den fødende anbefales overflytning til en fødeafdeling på et sygehus.
Omkring hver tredje førstegangsfødende og hver tiende flergangsfødende kan forvente at blive over-
flyttet til fødeafdeling ved planlagt hjemmefødsel eller en fødsel på klinik.
Hvorfor vælger familier hjemmefødsel?
Sundhedsstyrelsen anbefaler alle fødesteder at have hjemmefødselsordninger med jordemødre, som især tager sig af hjemmefødsler. Enkelte jordemødre arbejder med hjemmefødsler på privat basis. Knapt 3 % af alle børn bliver født hjemme (2019), dog blev lidt færre født hjemme under COVID-19 epidemien, da man i den periode frarådede hjemmefødsel.
I jeres eget hjem er det jordemoderen som er gæst hos jer, ikke omvendt. I har jeres egen mad i køleskabet og behøver ikke at ringe efter nogen, hvis der er noget, I får lyst til. I har mulighed for at skabe netop det fødselsrum, som er rart og trygt for jer, – det er jer, der bestemmer. I bestemmer også selv, hvem I vil have med til fødslen, eksempelvis bedsteforældre eller søskende, alle er meget velkomne.
I slipper for transporten mellem hjem og sygehus, der for nogen kan føles lang og ubehagelig, og i nogle tilfælde kan få fødslen til at gå i stå.
I slipper også for at rejse jer fra de bløde dyner og pakke jeres lille, nyfødte baby ind i tøj og autostol, for at komme hjem igen. I kan bare blive liggende hud mod hud og lære hinanden at kende, så længe I har lyst. I undgår unødig adskillelse og sikrer den ro, som er med til at styrke tilknytningen mellem forældre og barn.
Når fødslen er foregået hjemme, kommer jordemoderen og sundhedsplejersken på besøg efter fødslen i løbet af de første dage for at støtte familien og det nyfødte barn (se Barselsbesøg).
Hvis I ønsker at have børn med til fødslen, er det vigtigt, at der er en eller flere voksne til stede, barnet (børnene) kender rigtig godt, som kan være der for dem.
Kilder:
Anbefalinger for organisering af fødetilbud. Sundhedsstyrelsen 2021.
www.hjemmefoedsler.dk – om hjemmefødselsordningen i region Sjælland.