Er man i tvivl, om fødslen er gået i gang, er den som hovedregel ikke gået i gang. Så er der ingen grund til at blive usikker eller urolig. Men situationen kan hurtigt ændre sig. Derfor er det altid godt at ringe til jordemoderen, så hun er orienteret om, hvad der sker.
Hos de fleste er optakten til fødsel en lang, glidende overgang. Nogle oplever flere dage med enten uregelmæssige, kraftige plukkeveer eller perioder over nogle timer med regelmæssige veer, som så alligevel holder op igen. Hvis det sker om natten, falder du måske i søvn igen. Det gode ved det er, at den glidende overgang til fødslen som regel modner og bearbejder din livmoderhals, så du har et godt udgangspunkt, når fødslen for alvor går i gang.
Ring til jordemoderen
Det er helt normalt at være rigtig meget i tvivl, og da optakten til en fødsel er forskellig og individuel, kan en jordemoder heller ikke altid vide, hvor i forløbet du er. Derfor vil hun som regel gerne tale med dig et lille stykke tid, hvis du ringer og er i tvivl.
For at hun kan guide dig bedst muligt, vil hun spørge til, hvor længe det har stået på samt hvor hyppige, hvor regelmæssige og hvor lange dine veer er. Hun vil også prøve at finde ud af, hvordan du synes, de påvirker dig og spørge om andre forhold for at kunne vejlede dig bedst muligt.
Hvis hun får et billede af, at alt er normalt, kan du roligt afvente kraftigere veer. Men er hun i tvivl om, hvordan du har det, vil hun invitere dig ind til et tjek på fødeafdelingen.
Nogle fødsler starter med, at vandet går. Ring til jordemoderen, hvis du mener, at vandet er gået.
Tegnblødning og slimprop
I optakten til fødslen bliver livmoderhalsen modnet, og der kan komme lidt blødning. Det er det, man kalder tegnblødning. Det kan også være, at der samtidig kommer noget sejt brunligt slim – det man kalder slimproppen.
Tegnblødning kommer, fordi slimhindens små blodkar let brister op til fødslen, når der er aktivitet i livmoderen. Hvis du bløder som en menstruation eller har smerter, der er varer ved – og som du ikke tror er veer – skal du kontakte din jordemoder eller fødeafdelingen.
Livmoderhalsen afkortes
Når fødslen er ved at nærme sig, sker der det rent fysiologisk, at hormonændringer og plukkeveer bearbejder livmoderhalsen, så den langsomt afkortes og går i et med resten af livmoderen.
Når fødselsveerne er i gang, begynder livmodermunden at åbne sig til efterhånden 10 cm, og samtidig trænger barnets hoved ned og drejer sig, så det kan presses ud på den mest gunstige måde.
Så er fødslen i gang
Det er de veer, der åbner livmodermunden, som gør, at fødslen er rigtig i gang. Det kan sagtens være, du mærkede de foregående veer ganske tydeligt. Måske var dine tidlige veer så ubehagelige, at du havde brug for hjælp til at klare dem. For at danne dit et overblik over veernes gang, er det en stor hjælp, hvis faren tæller intervallet mellem veerne, her kan han se hvordan.
Men det er ofte de ‘gode’, effektive veer, der er voldsomme og smertefulde. Som regel er det sådan, at når kvinden ønsker hjælp af en jordemoder og kommer ind på fødeafdelingen, så er livmodermunden ca. 3 cm åben, og veernes styrke taget til.
Ved en førstegangsfødsel er der fra dette tidspunkt ofte mellem 10-15 timers ve- og fødselsarbejde, indtil barnet er født.
Sådan mærker du, at fødslen er ved at gå i gang:
- Veerne bliver længere og kraftigere.
- Du kan gøre andet end at koncentrere dig om veerne, når de kommer.
- Du ikke har lyst til, at der er andre til stede end dem, der skal være med til fødslen.
Kilder:
Barn i vente: Sundhedsstyrelsen 2010
Sue Macdonald: Mayers midwifery 2004 Bailliere Tindal