Kære dhlilleny,
Jeg kan godt forstå, at du er bekymret for at få sygdommen listeriose fremkaldt af bakterien listeria, der blandt andet kan overføres via bløde og halvfaste oste, hvis de er fremstillet af upasteuriseret mælk, råmælk.
Ifølge lovgivningen i Danmark skal alle bløde og halvfaste oste fremstilles af pasteuriseret mælk, men fx. i Frankrig og Schweiz er det tilladt at fremstille de pågældende oste, uden at mælken har været igennem en pasteurisering.
Alle oste der importeres til Danmark skal i deklarationen nævne hvilken slags mælk, der er anvendt, og om den er pasteuriseret. Det er derfor muligt for dig at lade være at bruge de pågældende udenlandske oste i din husholdning, hvis de er upasteuriserede.
På mejerierne bliver mælk pasteuriseret ved 71º i 15 sek., så når du sætter maden i ovnen ved 200º, og lader den bliver gennemvarmet, så må listeriabakterierne været dræbt - men hvorfor ikke bruge de oste, der er fremstillet af pasteuriseret mælk?
Venlige hilsner
Inge Norus