I dag skal det handle om lege og aktiviteter, hvor børnene er med til at skabe legetøjet selv.
Barnet på 0-3 år
Modellervoks! De fleste børn elsker at få fingrene i sådan en klump og mærke, hvordan den lidt klæbrige masse kan mases i hånden, så den kommer ud mellem fingrene. Og så får de undervejs en masse værdifulde erfaringer om former, farver og konsistens – og om at koncentrere sig om en opgave.
Modellervoks er nemt og billigt at lave selv, og så er der ingen skadelige ingredienser.
Opskrift:
5 dl mel
2 dl salt
2 spsk citronsyre (Godkendt til levnedsmiddelbrug. Købes fx i supermarkeder. Kan udelades, men forlænger holdbarheden)
1 tsk olie
5 dl vand
farvepasta eller frugtfarve
Kog vandet i en elkedel eller en gryde, mens du blander mel, salt, citronsyre og olie i en skål. Hæld vandet i skålen og rør ingredienserne sammen. Tag handsker eller fryseposer på hænderne og ælt dejen sammen med farven, når blandingen er kølet akkurat nok af til, at du ikke brænder dig. Del eventuelt dejen i to eller flere portioner med hver sine farver. Når farven er nogenlunde jævnt fordelt, smitter den ikke længere af, og dit barn kan være med til at ælte modellervoksen helt blød og færdig. Klistrer den lidt for meget, æltes lidt mere mel i.
Nu skal der leges. Det kan være, barnet har plastikknive, kagerulle og andet legeudstyr, der kan bruges. Ellers kan du nok finde noget i køkkenet. Man kan bruge tændstikker, sugerør og andre sjove ting til at lave mønster i modellervoksen. Hvis I har udstiksforme, kan I lave lege-kager, eller I kan se hvem af jer, der kan rulle den længste regnorm.
Det kunne også være, I fik lyst til at lave nogle lækre burgere. Til det skal I naturligvis forme burgerboller, bøffer, tomater, og hvad man ellers kunne tænke sig i sin burger. Eller pizza med pepperoni og ost, eller måske rugbrødsmadder med æg eller rullepølse og agurkeskiver. Tal sammen undervejs om, hvad I hver især godt kan lide at spise. Måske er der endda nye idéer til aftensmaden? Det sjove ved modellervoks er, at det altid kan æltes sammen og laves om til noget helt nyt. Prøv fx at lave en lille musefamilie med mussefar (måske har han overskæg) og mussemor (måske har hun en hat) og mussebørn med lange haler. Eller andre sjove ting, du og dit barn finder på undervejs.
Modellervoksen kan opbevares i en lufttæt beholder eller pose – gerne på køl.
I kan også prøve:
Mange børn og voksne er nok så småt begyndt at savne hverdagen i daginstitution, skole eller arbejde. Find saks, limstift, papir/karton og en masse ugeblade, reklamer og lignende, der må klippes i.- Du og dit barn kan sammen (eller I kan lave hver sin) lave en collage over, hvad I glæder jer til, skal ske, når det bliver hverdag igen.
- Temaet kunne også være ”Hvad jeg ønsker mig i fødselsdagsgave” eller noget helt tredje.
Barnet på 3-6 år
Keglespil! For de lidt større børn, er det altid skægt med en konkurrence mod mor eller far. Og så styrker det både motorik, koordinationsevne og talforståelse. Find en masse paprør fra køkkenruller eller toiletpapir, nogle tomme mælkekartoner eller nogle plastikflasker. Måske har I maling, de kan dekoreres med, eller I kan tegne nogle tegninger sammen, der kan klistres omkring. Antallet af kegler afhænger af, hvor mange I har plads til, men seks eller ni kegler er passende til en formation.
I skal også bruge en pointtavle. Hvis I har en ægte tavle med kridt, er det fint, ellers kan I lave en selv på karton eller tegnepapir. Sæt keglerne op med lang afstand til kastestedet, og marker på gulvet, hvor man skal kaste fra. Den med de korteste arme har måske en markering, der gør banen lidt kortere end for den med de længste arme. Aftal på forhånd, hvor mange runder I spiller. Det kunne fx være to gange fem omgange med en snackpause i halvlegen.
Med en kugle eller en bold gælder det nu om at vælte så mange af keglerne som muligt. Hver spiller har 2 kast per tur, og det er den anden spillers opgave at hente bolden mellem hvert kast. Efter andet kast rejses keglerne op igen, og der noteres point på tavlen. 1 point for hver væltet kegle.
I kan også prøve:
At lave jeres egne brætspil, fx kryds og bolle eller billedlotteri. Kryds og bolle er nemt at tegne brikker til og klippe ud. Billedlotteri giver aktiviteter til flere timer, og her kan enten tegnes plader og brikker, eller I kan printe fotos ud, der kan klippes til plader og brikker.