Så hvorfor ikke fodre ungernes fantasi på måder, der kan være spændende, sjove og hyggelige på en gang. Det kan du gøre ved, at I leger forskellige former for teater. Og hvis I bygger en scene til forestillingerne, er det med til at skabe den rette stemning.
Når I leger teater hjemme, kan det fint gennemføres med et barn og en voksen. Ofte vil barnet selvfølgelig synes, det er sjovere at gøre det sammen med et andet barn. Måske er det ikke muligt i den nuværende situation, og så det bliver en børneleg med de voksne som tilskuere.
Barnet på 1-2 år
De yngste børn kan ikke holde koncentrationen særlig lang tid, blandt andet fordi de endnu kun kan holde opmærksomheden rettet mod noget bestemt i kort tid rent udviklingsmæssigt, og at de yngste endnu ikke kan forstille sig ’at være en anden’. Så for de fleste børns vedkommende er det i den alder ikke muligt endnu, at de selv spiller roller små teaterstykker.
Så det vil være dig, der skal påtage sig en rolle og spille et lille handlingsforløb. Det kan være noget, I kender fra hverdagen, fx at I er i en butik og barnet køber ”nye” sko, eller toiletpapir, eller legetøj osv. Og den voksne er i sælgerrollen. Måske kan I spille, at I er henne i et pizzaria og bestille og købe en pizza. Hvad mon der skal på? Smager den godt?
I kan også spille, at I er i svømmehallen, hvis dit barn kender til det. I kan gå så langt, hvis temperaturen er til det, at I klæder om og tager badetøjet på, og bagefter svømmer rundt på stuegulvet med blå håndklæder som underlag. Er vandet koldt? Har barnet svømmevinger på? Bagefter må I op og tørres. Det var en dejlig badetur, og da I kom hjem, var I tørstige, og det var tid til en kop dejlig koldt vand.
Barnet på 3 – 5 år
Du kan fx lave en scene af solide papkasser eller nogle solide bogkasser (de skal kunne holde til barnets vægt) – scenen kan også være mellem to stole. Papkasserne kan I male eller tegne på, så der bliver en flot udsmykning. Bruger I to stole som scene, kan de stå med ryggene mod hinanden og mellemrummet kan være scenen. I kan udsmykke scenen ved at tegne og male på papir eller pap og sætte det op på stolenes sider. Udsmykningen kan fx være blomster, eller et hus som måske kan indgå i forestillingen. Alt hvad i selv finder på kan bruges. Og har dit barn ikke lyst til det med udsmykningen, så spring det over!
Husk der skal være god plads mellem stolene til at lege teater på.
Når scenen er færdig, er I klar til et stykke tid med underholdning – måske i flere timer.
I kan starte på mange måder. Du kan fx du gå foran og spille en lille scene. Måske kan dit barns bamser og dukker indgå. Børn syntes tit, det er sjovt, hvis du spiller noget fra dets egen hverdag, som det kan genkende. Det kan være, hvordan jeres morgen forløber, fra barnet vågner, og til det er i gang med leg i børnehaven. Eller dengang dit barn kom på skadestuen eller ….
Du kan også blive inspireret af en børnebog I har læst, eller du kan selv finde på noget. Nogle men ikke alle børn synes de er sjovt at spille scener fra dengang det var mindre. De fleste nyder det. Bagefter kan der komme en lille snak ud af det, om dengang barnet var mindre.
Tip!
- Har I lavet en scene, så lad den stå hvis det er muligt. Den kan inspirere til leg i mange dage.
- Pres ikke barnet til noget som ligner et ”rigtigt” teater. Der er meget stor forskel på hvordan børn leger teater, alt efter hvor gamle der er.
- Støt med rekvisitter og udklædning, hvis dit barn har lyst til det. Det kan bare være en sjov hue eller en kasserolle eller hvad der nu er brug for.
- Vær tålmodig når du er tilskuer. Både i forhold til hvor mange gange, du bliver inviteret til at se et stykke, og når der går koks i det.
- Det er vigtigt at klappe efter forestillingen!
Når dit barn kommer med kommentarer, rettelser eller forslag undervejs … Herligt! for så har du fanget interessen.
Endnu bedre er det selvfølgelig, når dit barn selv finder på noget og overtager scenen, med det som det selv finder spændende. Det kan være at det både spiller i stykket og kommer med bemærkninger undervejs om forløbet fx hvorfor dyretæmmeren gør som hun gør. Eller dit barn siger siger, at: ”Nu er vi lige kommet hjem igen – efter at have været på en varm sydhavsø”.
De lidt ældre børn vil nok selv være dem, der selv sætter scenen og spiller for jer voksne, men I kan måske skiftes til at opføre et stykke? Eller…
Når barnet har spillet teater mange gange med dig som tilskuer, kan det nogle gange godt kræve lidt tålmodighed af den voksne til sidst!
Barnet på 5+
Måske kan du digte historier sammen med dit lidt ældre barn. I kan lave en lille tegneserie over forløbet.
Når I har øvet jer på at spille det, som I har tegnet og aftalt, er det tid at 1. Sætte scenen og dekorere den
2. Fabrikere billetter til de fiktive tilskuere, der kan sidde på en række på gulvet (det kan være bamser og dukker – I kan give dem navne på jeres venner, som ville have været med, hvis det var muligt) 3. Finde kostumer og rekvisitter frem, der passer til rollerne 4. Udarbejde et program med titel på stykket og en side, hvor rollerne præsenteres og et kort rids af handlingen i stykket (det kan være tegninger – og hvis dit barn kan skrive, så kan det selvfølgelig gøre det). Pausen markeres. I skal huske at fabrikere lidt koldt at drikke til pausen og eventuelt lidt at spise fx lidt nødder eller peanuts i små skåle.
Når alle forberedelserne er gjort, og I har øvet jer, kan I spille stykket sammen, hvis dit barn har lyst. Der er nok en anden voksen i nærheden, som kan bruges som tilskuer sammen med de fiktive bamser og dukker.
Det mest sandsynlige er nok, at det er barnet som spiller for de voksne. Og så er der kun at sætte sig til rette og nyde forestillingen.
God legelyst!