Hvad er årsag til polio?
Polio forårsages af poliovirus, som hører til gruppen af enterovirus. Der findes tre forskellige typer af poliovirus, og infektion med én type beskytter ikke mod de andre.
Hvordan udvikler Polio sig?
En poliovirusinfektion forløber i de fleste tilfælde helt symptomfrit eller med milde, ukarakteristiske symptomer som feber, gastroenteritis eller ondt i halsen, men kan også forårsage meningitis, lammelser og dødsfald. Ca. én ud 200 infektioner fører til varige lammelser (slappe); 5 – 10% af de lammede dør, når åndedrætsmusklerne bliver ramt.
Hvor i verden findes Polio?
Polio var frem til midten af 1950’erne en almindelig og frygtet sygdom i Danmark. Sygdommen optrådte i epidemier med års mellemrum. I 1955 indførte Danmark, som det kun andet land i verden, vaccination mod polio med en inaktiveret poliovaccine (Salk), og forekomsten faldt snart herefter. Sidste tilfælde af polio opstået i Danmark var i 1976, og det foreløbigt sidste importerede tilfælde var i 1983.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har siden 1988 haft som mål at udrydde sygdommen helt, og antallet af tilfælde på verdensplan er faldet med mere end 99% fra 350.000 tilfælde i 125 lande i 1988 til 193 tilfælde i 4 lande i 2012. Nord- og Sydamerika, Stillehavsregionen og Europa er af WHO-certificeret som poliofrie områder, men virus findes stadig på epidemiplan i tre lande i verden: Pakistan, Afghanistan, og Nigeria. Polio har flere gange spredt sig til lande, som har været poliofri i en længere periode, og de sidste tilfælde har vist sig svære at få bugt med.
Smitteveje
Poliovirus er meget smitsomt og spredes især fra tarmbakterier fra person til person, men smitter også ved dråbeinfektion. Poliovirus findes kun hos mennesker, hvilket er en forudsætning for at kunne udrydde sygdommen helt.
Kan man behandle Polio?
Der findes ingen stoffer til behandling af poliovirusinfektion. Behandlingen er derfor symtomatisk med eventuel understøttelse af vejrtrækningen mv.
Kan man forebygge Polio?
Fuldført vaccinationsprogram med 4 poliovaccinationer giver livslang beskyttelse mod polio.
Kilde
Statens Serum Institut – 2013.