Hos ca. 5% af alle nyfødte, og stort set alle for tidligt fødte børn, udvikler gulsot sig, så den kræver behandling. Bilirubinniveauet måles på dit barns hud ved hjælp af en bibmåler eller en blodprøve fra dit barns hæl. Grænsen for lysbehandling varierer fra barn til barn afhængigt af barnets vægt og alder.
Er det nødvendigt at behandle gulsoten, kan dit barn lægges i ‘bilibed’. Det er en gennemsigtig vugge med en plasticmadras, hvor der er indlagt et blåt lysstofrør. Eller i en kuvøse med blåt lysstofrør over. Det er det blå lys, der nedbryder bilirubinet gennem huden på dit barn. Dit barn skal have så lidt tøj på som muligt, men samtidig kunne holde varmen. Det gør ikke ondt på dit barn at have gulsot eller at ligge i lys. Normalt laves en lille ‘rede’ af stofbleer og dyner til dit barn, så det stadig føler sig tryg. Nogle gange kan dit barn blive uroligt, når det ligger i lyset, og må da gerne komme ud til jer forældre for at blive trøstet.
Du kan passe, pleje og amme dit barn, som du hele tiden har gjort. Normalt anbefales det, at du amme dit barn mindst hver 4. time, da dit barn har et større behov for væske, som følge af lysbehandlingen. I nogle tilfælde, vil barnet være for træt og sløvt til at spise. Det kan derfor blive nødvendigt, at du malker ud, så dit barn stadig kan få din mælk. I nogle tilfælde, kan der også være behov for andet tilskud.
Lysbehandling tager for det meste 2-4 dage. Dit barns bilirubinniveau følges ved blodprøver efter ordination af børnelæge, og kontrolleres efter endt behandling. Her er værdien normalt steget lidt igen, men i de fleste tilfælde, vil dit barn ikke have behov for at komme i lys igen.