Barnet får sædvanligvis gulsot, fordi det nu selv lige efter fødslen via blandt andet leveren skal rense blodet for affaldsstoffer. Den gule farve i huden (også kaldet gulsot) forsvinder for det meste af sig selv. Grunden til den gule hud er, at spædbarnet har haft flere røde blodlegemer end sædvanligt i blodbanen lige omkring fødslen. Det er jo genialt, fordi det betyder, at der er mange røde blodlegemer til at optage ilt og transportere den rundt i kroppen, netop på det sårbare tidspunkt, hvor barnets eget system skal fungere. Konsekvensen er imidlertid, at mange røde blodlegemer går til grunde, og dem skal barnets nystartede kemiske fabrik i leveren nedbryde på et tidspunkt, hvor funktionen er meget ny og måske lidt sårbar. Derfor sker det, at affaldsstoffet bilirubin findes i så store mængder, at det kan ses i huden som den gule farve.
Gulsot sløver, men er ofte overstået i løbet af nogle få døgn. Lad barnet drikke så meget som muligt ved brystet. Let gulsot, hvor barnet er gult på næsen og på den øverste del af kroppen, er meget almindeligt. Der er altid grund til at være opmærksom på, hvordan det udvikler sig. I de fleste tilfælde forsvinder gulsoten langsomt af sig selv. Gulsoten kan også udvikle sig, så barnet får behandlingskrævende gulsot, så må det i lysbehandling.
Er barnet ret så gult, er det meget træt og sløvt, eller du usikker på, om det er o.k., skal du lade sundhedsplejersken eller den praktiserende læge vurdere barnet. Meget høje værdier af farvestoffet bilirubin i blodet kan være giftigt for barnets hjerne.