De første måneder skal det nyfødte barn skiftes ofte, mellem 6 og 10 gange i døgnet. Det helt lille barn tisser nemlig kun lidt ad gangen, til gengæld tisser barnet hyppigt. Afføringen er mere uregelmæssig: Et barn, som bliver ammet, har måske afføring 7 gange om dagen eller én gang hver 7. dag (når det er et par måneder gammelt).
Et barn, som får flaske, skal have afføring hver dag. Hvis det helt lille barn er både sultent og trænger til at få skiftet bleen, kan det måske lade sig gøre at give barnet lidt mad først og så skifte ble midt i måltidet, når barnet har fået lidt mad og er faldet lidt til ro.
Bleer af en god kvalitet føles ofte tørre, selv om barnet har tisset i bleen. Man må ikke lade barnet have en våd ble på for længe ad gangen, selv om bleen suger godt. En undtagelse er dog om natten, hvis barnet ikke længere er nyfødt. Her er det bedst at forsøge at undgå bleskift, medmindre barnet har haft afføring. Det er væsentligt, at der er fred og ro om natten, da det øger chancen for at få barnet til at sove i flere timer i træk.
Hvad er en ‘tung’ ble?
Du kan sikkert lære at mærke, hvor meget tis der er i bleen, selv om den føles tør på overfladen. Du kan fx veje en ny og en brugt ble i hver sin hånd for at få en fornemmelse af, hvor meget tis der er i bleen. Og så kan du hælde 1/2 dl vand i den brugte ble – og på den måde mærke forskellen på en tør ble og en godt våd ble for et nyfødt barn.
Husk det hele …
Før selve bleskiftet er det godt, at man har samlet alt sammen, der skal bruges, fx rene bleer, rent undertøj, håndklæde eller stofbleer til at tørre med, vand og vaskeklud. Indret puslepladsen med få, men vigtige ting. Lad være med at investere i for mange ting fra starten.
De fleste helt spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så i starten skal du tage så lidt tøj af som muligt, når du skifter bleen. Har barnet fx en bodystocking på, kan du nøjes med at åbne den i bunden. Tag godt fat omkring barnet, når du skifter det. Det giver dit barn en tryg fornemmelse af, at du ved, hvad du gør. Brug god tid og stop op, hvis barnet begynder at græde. Trøst det eller tag det tæt ind til dig, og lad det falde til ro, før du fortsætter.
Vask hver gang?
Hvis spædbarnet bare har tisset, behøver du ikke vaske det hver gang. Lidt større børn har behov for at blive vasket med vand (som det mindste) og blive duppet tør på huden. Når du vasker barnets numse, så brug en klud, en babypad eller en vatrondel. Vrid den op i lunkent vand. Du behøver kun at bruge vand, hvis barnet bare har tisset. Det er kun, hvis det har haft afføring, at der kan være brug for sæbe, der skal være mild og uparfumeret. Gerne Svanemærket. Sørg for at skylle sæben grundigt af bagefter.
Du kan eventuelt benytte lidt olie på en babypad eller vatrondel til at tage den værste afføring af med. Sørg for at rense i folderne i lysken og på lårene, og dup det tørt med et håndklæde eller en stofble, så numsen og alle folder er tørre, før du lægger en ren ble på.
Lufttørring
Du kan lade spædbarnet ligge lidt med bar numse og lufttørre. Så kan barnet også bevæge benene frit uden ble på. Det er godt, at huden er helt tør, inden barnet får ble på igen.
Drenge og piger
Drenge vaskes omkring tissemanden, på og under testiklerne. Træk endelig ikke forhuden tilbage.
Piger vaskes og tørres fra skeden og bagud mod endetarmen for at forhindre, at afføring, der indeholder mange bakterier, kommer op i urinrør og skede. Hvis der sidder afføring mellem kønslæberne, kan du trække dem forsigtigt til side og vaske rent, stadig forfra og bagud. Det beskyttende fedtlag af fosterfedt hos den nyfødte pige skal have lov at blive .
Lidt ældre børn
Større børn har behov for vask med vand og eventuelt sæbe ved hvert bleskift. Bleer er ret tætte og skiftes ikke så ofte hos de større børn. Her er der behov for at vaske med vand og eventuelt sæbe, hvis bleregionen er snavset. Barnet kan også let komme til at lugte af snavset ble – og det er ubehageligt både for barnet og for omgivelserne. Barnet kan også få bleudslæt, hvis det har den snavsede ble på i for lang tid.
Kilder:
Sunde børn. Sundhedsstyrelsen.
Forbrugerrådet TÆNK udfører jævnlig test af blandt andet bleer.