Kære Inge
Jeg har et spørgsmål vedrørende toxoplasmose og listeria i madvarer.
Jeg er gravid i 14. uge med mit andet barn og bliver ind i mellem meget bekymret for smittefaren. Jeg har ikke haft toxoplasmose, så jeg passer meget på med, hvad jeg spiser. Spiser fx ikke spegepølse, røget filet og kun gennemstegt kød.
Men ind i mellem havner jeg i situationer, hvor jeg uforvarende er kommet til at spise noget, der ikke er helt i orden. Fx var vi i går til middag hos min svigermor som serverede en kogt, røget skinke. Men desværre viste det sig – da vi havde spist de første skiver og var i gang med de næste – at disse ikke var helt kogt i midten.
Jeg tror ikke, at jeg nåede at spise meget af den del af skiven, der ikke var kogt igennem. Men kødet har jo ligget sammen i fadet og på tallerkenen. Hvor bekymret har jeg grund til at være?
Jeg har læst på Seruminstituttets hjemmeside, at rygning og saltning dræber de cyster med toxoplasmose, som kan være i kødet. Er det rigtigt forstået?
Den skinke, vi fik, var røget, sagde min svigermor. Kan jeg så slippe den bekymring? Og Listeria, er det kun på overfladen? For så burde det da være væk, når den har ligget i kogende vand eller hvordan?
Det er ikke særlig rart at være så bekymret for, hvad jeg spiser, når jeg spiser ude. Det skal lige nævnes, at vi mistede vores første barn i 3. trimester af graviditeten af uforklarlige årsager, så vi er måske ekstra nervøse for at miste eller skade vores kommende barn.
Jeg håber, du måske kan hjælpe med at mane noget af denne nok overdrevne frygt i jorden.
På forhånd mange mange tak.