Forebyggelse – strategien er – at undgå smitte. Man kan forsøge at dæmme op for smittespredningen ved at vaske/spritte hænder tit. Nyse eller hoste i ærmet (albuebøjningen), og holde afstand, det hjælper også meget. Cirka 20 % bliver sædvanligvis smittet ved en almindelig influenzaepidemi.
Er du blevet syg, så bliv hjemme – på den måde undgår du, at smitte andre.
Vaccination mod influenza tilbydes til gravide i 2. trimester og 3. trimester. Vaccinationerne kan gives ved samme besøg hos lægen, fx i forbindelse med 32-ugers undersøgelsen. Du kan se mere her.
Spædbørn af vaccinerede mødre har lavere risiko for at blive syge med influenza end spædbørn født af mødre, der ikke er vaccineret. Det skyldes både, at de nyfødte får overført antistoffer fra moderen, og at moderens risiko for at blive syg og smitte sit barn efter fødslen er mindre, når hun er vaccineret.
Kighostevaccination til gravide blev tilbudt i efteråret 2019 og frem til 31. december 2022. Det overvejes pt. om vaccinationen stadig skal tilbydes.
COVID-19
Som gravid er du i øget risiko for alvorlig covid-19, og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen fortsat, at gravide bliver vaccineret mod covid-19. Vaccination vil være med til at beskytte både dig som gravid, men også dit barn i maven. Du kan læse mere her.
Kilde:
Sundhedsstyrelsen 2022.