Der er i dag krav om, at far og mor deler barselsorloven mellem sig, og det forventes af få positive effekter for både familierne, virksomhederne og samfundet, når fædre tager orlov. Alligevel er der stadig forskel på, hvor meget orlov mødre og fædre tager, selvom mænd i dag tager mere orlov end tidligere.
Orlov til far er godt for både familie og arbejdsmarked.
Undersøgelser tyder på, at det har en positiv effekt for både barn, far og mor, men også for samfundet, når fædre tager mere orlov. Når fædrene tager en større del af orloven, stiger både kvindens og husstandens samlede indkomst. Også for virksomhederne har det en positiv effekt, når fædre tager en større del af orloven. Mange virksomheder oplever i dag en stigende efterspørgsel på bedre balance mellem familie- og arbejdsliv – også fra de mandlige medarbejdere.
Danske mødre har holdt fast orloven.
Danske mødre holder i gennemsnit næsten 10 gange så meget orlov som danske fædre.
- Danmark: 25 % holder 2 uger, 25 % 1 måned, 40 % holder 2-3 måneder, 10 % mere end 3 måneder
- Norge: 20 % holder 2 uger, 10 % 1 måned, 40 % 2-3 måneder, 15 % mere end 3 måneder
- Sverige: 25 % holder 2 uger, 15 % 1 måned, 20 % 2-3 måneder, 30 % mere end 3 måneder
- Island: 10 % holder 2 uger, 15 % 1 måned, 50 % 2-3 måneder, 15 % mere end 3 måneder
Og det er heller ikke ligegyldigt, hvilken branche manden arbejder i. Fx holder mænd ansat i finanssektoren i gennemsnit 59 dages orlov, mænd ansat i landbrug og skovbrug holder i gennemsnit 13 dages orlov. Ikke overraskende har finanssektoren gode orlovsmuligheder, hvor fædrene i de fleste tilfælde får fuld løn under barsel i 12 uger – og i 3F, som organiserer fx mænd ansat i landbruget, da får fædre på orlov dagpenge. Dvs. udsigt til en lønnedgang i familien, hvis far holder orlov og arbejder i landbruget eller andre områder, som hører ind under overenskomst fra 3F. I en rapport fra Forum for mænds sundhed er det 69 % af mændene, der vil sige ja til orlov og 17 %, der siger nej. I samme undersøgelse, var der flest mænd i Region Sjælland (22 %), der ville sige nej til orlov – og færrest i Region Midtjylland (14 %).
Det betyder altså noget i hvilken landsdel, I bor. Mænd i københavnsområdet holdt i følge Danmarks Statistik flere orlovsdage sammen med deres børn, end mænd i Nordjylland. Måske hænger det også sammen med, hvilken type arbejde der i netop de to sammenlignede landsdele. I Nordjylland er der meget landbrug og fiskeri, og i københavnsområdet arbejder mange mænd i sektorer, hvor de får betalt deres fædreorlov.
I Norge, Sverige og Island er der øremærket orlov til fædrene, og her tager helt op over 80 % af fædrene en del af orloven ( i fx Island og i Sverige). I Danmark har man nu forladt ‘frivillighedens vej’ og øremærket en del af barselsorloven til den forælder, der ikke har født barnet. Det betyder, at det ikke længere er op til de enkelte overenskomster og forhandlinger mellem arbejdsgivere og arbejdstagere, hvilken økonomisk kompensation den enkelte familie kan få del i. Fx viser en sammenligning mellem Finansforbundet og 3F, at får manden fuld lønkompensation, så har fædre også lyst til at være på orlov sammen med deres børn.
Så når flere børn nu får glæde af at være på orlov med deres far, mens de er små, så bliver det virkelig interessant at følge udviklingen.
Kilder:
Survey og rapport om brug af fædreorlov i Danmark, Sverige, Norge og Island. Forum for mænds sundhed 2022.