Kondom
Kondom er en rigtig god løsning lige efter fødslen. Under en fødsel kan der opstå små eller større ridser i kvindens underliv. Hvis man er uheldig, kan der gå betændelse i disse ridser, men kondomet midsker risikoen for underlivsbetændelse.
Kondomer findes i mange forskellige varianter: Der er tynde, noprede, glatte, farvede, med- og uden smag, og med- og uden creme.
Kondomer med creme kan være en god løsning, hvis kvinden er generet af tørhed. Nogle kvinder er generet af tørhed i skeden efter en fødsel, og det kan blive ved, indtil de atter har en regelmæssig menstruationscyklus. Man kan også vælge et kondom uden creme og så selv smøre kondomet med glidecreme eller sæddræbende creme. Begge cremer kan købes i håndkøb.
Hormonspiral
Hormonspiralen er, som navnet angiver, en spiral, hvori der er et hormon. Hormonspiralen virker i 5 år. I den periode frigives der dagligt en lille mængde af hormonet. Det hindrer, at et befrugtet æg sætter sig fast i livmoderen.
De fleste synes, at det er lidt ubehageligt, at få sat en spiral op og det ”niver” kortvarigt. I de efterfølgende dage er det helt normalt, at der er en lille smule blødning.
Har kvinden voldsomme menstruationer, vil hormonspiralen gøre dem svagere. Hos nogle kvinder kan hormonspiralen endda gøre, at menstruationen bliver uregelmæssig eller helt udebliver.
Kobberspiral
Kobberspiralen er en spiral uden hormon. Spiralen er fremstillet af plast, hvor der er viklet en lille kobbertråd rundt om. Kobberet skal hindre, at sædcellerne befrugter ægget.
Kobberspiralen fås gratis på præventionsklinikker og er dermed et billigt alternativ til hormonspiralen, der koster penge.
Nogle kvinder oplever, at kobberspiralen gør deres menstruationer kraftigere, så de bløder mere og flere dage.
P-piller
P-pillen er den hyppigst anvendte præventionsform. En del kvinder oplever, at deres sexlyst øges, når de ønsker at blive gravide og stopper med at tage pillerne. Om det er p-pillerne, der hæmmer deres sexlyst, eller det er ønsket om at få et barn, der øger sexlysten, er værd at overveje.
P-piller indeholder to forskellige hormoner: Østrogen og gestagen. P-piller forhindrer ægløsning ved at blokere for de hormoner, der påvirker ægløsningen.
Der findes flere forskellige former for p-piller:
• Kombinations-piller: Alle piller i pakningen indeholder den samme mængde af hormon. Du tager p-pillerne i 21 dage og holder så 7 dages pause.
• Flerfase-piller: Månedspakningen indeholder 2 eller 3 forskellige piller med forskellige mængder af hormoner. Pillerne ligger i pakningen, så de tages i en bestemt rækkefølge. Pillerne tages i 21 dage, så holder du 7 dages pause, før du begynder på næste pakke.
• Endelig er der p-pille-mærker, hvor der i hver pakning ligger 7 piller uden hormon. Du tager p-piller i hele din cyklus, altså alle 28 dage. Pillerne tages i bestemt rækkefølge fra pakningen. Når du når til de 7 piller uden hormon, får du en menstruationslignende blødning.
Mini-piller
Mini-piller indeholder gestagen, der er et hormon. Gestagen hæmmer ægløsning og samtidig påvirker det livmoderslimhinden, så et æg ikke kan sætte sig fast.
Gestagen danner også en slimprop ved livmodermunden, der forhindrer sædcellerne i at trænge op i livmoderen.
Mini-piller anbefales til ammende kvinder og skulle ifølge producenterne ikke påvirke mælkeproduktionen. Men mange ammende kvinder oplever, at de nedsætter mælkeproduktionen. Vi vil derfor anbefale, at hvis du starter på mini-piller, mens du ammer, så vær opmærksom på, om dit barn bliver uroligt og virker hyppigere sultent end ellers. Hvis det er tilfældet, så læg dit barn til brystet lidt oftere, så dit barn får mælk nok.
Hvis dit barn fortsat er utilfreds/sultent, så drop mini-pillerne indtil du er færdig med at amme og brug en anden form for prævention.
Mini-piller skal tages på samme tidspunkt hver dag.
P-plaster
P-plaster indeholder samme hormoner som p-piller. Når du spiser p-piller, så optager du hormonet fra p-pillen gennem mave-tarm-systemet og derfra går det over i dit blod.
Med p-plasteret optager du hormonet via din hud, og derfra går det i blodet.
Har du svært ved at sluge piller, så kan p-plasteret være en løsning.
Plasteret placeres på balder, ryg, mave eller overarm og skal blive siddende i 7 dage. Du skal bruge plaster i 3 uger, ét om ugen, og derefter holder du en uges pause.
P-ring
P-ringen er en ring af plast, som du placerer øverst i skeden. Den indeholder hormon, der langsomt frigives i løbet af de 21 dage, som p-ringen sidder i skeden. P-ringen er så blød, at hverken du eller din partner kan mærke den, når den sidder i skeden.
Skulle p-ringen falde ud, så er man beskyttet i 3 timer efter.
I praksis kan du tage p-ringen ud før samleje, bare du husker, at sætte den op igen indenfor 3 timer.
Du skal sætte en ny p-ring op i skeden hver 28. dag. Efter 21 dage fjernes ringen og så holder du 7 dages pause, før du sætter en ny ring op.
P-stav
P-staven er en stav af plast, der er på størrelse med en tændstik. P-staven indeholder hormon og du er beskyttet i 3 år mod graviditet. P-staven placeres typisk på undersiden af overarmen. Du lokalbedøves før din læge sættes p-staven ind under huden.
Når du bruger p-stav er du helt fri for at huske på prævention. Er du typen, der glemmer at tage p-piller, så er p-staven måske en løsning for dig.
Som p-piller kan p-staven få dine menstruationer blive svage eller helt holde op.
Skulle I få lyst til et barn, inden de 3 år er gået, så kan du til hver en tid, få p-staven fjernet.
Pessar
Pessar er en præventionsform uden hormonelle bivirkninger.
Pessaret er en lille kuppelformet skål, der er lavet af blødt gummi. Pessaret skal passe nøjagtig til den enkelte kvinde. Derfor skal du have taget mål til et pessar hos din læge eller på en præventionsklinik.
Pessaret smøres med sæddræbende creme og sættes op i skeden før samleje. Efter samleje skal det blive siddende i seks til otte timer, før det tages ud. Har I flere samlejer efter hinanden, så skal I bruge ekstra sæddræbende creme, der indføres med en doseringssprøjte, før hvert samleje.
Femidom
Femidom virker som kondomer, men bruges af kvinden. Femidomet er uden hormon og kan købes i håndkøb. Femidomet placeres i skeden før samleje. Det er fremstillet af blød plast og har en elastisk ring i hver ende. En lille og en større ring. Den lille ring placeres oppe i skeden omkring livmodermunden. Den større ring placeres ved skedens åbning.
Sterilisation
Der er præventionsformer, der passer bedre til nogle perioder i ens liv, end andre. Har man fået de børn, man gerne vil have, så er sterilisation en mulighed.
Sterilisation påvirker hverken ens evner eller lyst til sex.
Både mænd og kvinder kan blive steriliseret. Hos mænd foregår sterilisation i lokalbedøvelse, hos kvinder foregår det i fuld narkose. Ifølge lovgivningen skal man være 25 år for at blive steriliseret.
Nødprævention
Har I haft ubeskyttet samleje, kan du i optil 5 dage efter samlejet få lagt en kobberspiral. Kobberspiralen kan bruges som nødprævention, og så undgår man også, at skulle tænke på prævention fremover.
Du kan også vælge at tage fortrydelsespiller, hvis det er glippet med præventionen. Fortrydelsespiller kan købes i håndkøb på apoteket. Fortrydelsespiller kan du tage i op til tre døgn efter ubeskyttet samleje, men jo hurtigere du tager pillerne, jo mere sikker kan du være på, at de virker. Så benyt dig eventuelt af døgnapoteket, hvis du får brug for fortrydelsespiller. Du kan også altid have et beredskab hjemme, hvis uheldet nu er ude.
Fortrydelsespiller indeholder voldsomt meget hormon, så derfor kan de ikke anbefales som prævention. De fleste, der har taget fortrydelsespiller, får bivirkninger i form af kvalme, hovedpine, brystspænding, etc., men det er trods alt mere nænsomt end senere, at skulle have foretaget en abort. Hvis du kaster op inden, der er gået tre timer fra du spiste pillen, skal du tage en ny fortrydelsespille.
Kilder:
”Kvinder og sundhed – viden om prævention og forplantning.” Sundhedsstyrelsen.
www.sexogsamfund.dk
www.sundhedsguiden.dk