2-årige børn er i gennemsnit cirka 100 cm, når de fylder 3 år og en del af dem cykler på en løbecykel. Tænk har testet løbecykler (juni 2013), og løbecyklerne passer i højden til de fleste 2-årige. Alligevel deklarerer producenterne alligevel, at modellerne frarådes til børn under 3 år. Og det kan man jo undre sig over, når de typiske brugere af cyklerne er børn fra 2-års alderen.
8 ud af 10 løbecykler med fejl
3 år er en markant grænse, når det gælder legetøj. Legetøj til børn under 3 år, skal leve op til flere regler for sikkerhed og indhold af sundhedsskadelige kemiske stoffer, end hvis det er for børn over 3 år. 8 af de 10 testede løbecykler lever ikke op til EU’s legetøjsdirektiv og den danske legetøjsbekendtgørelses retningslinjer for legetøj til børn under 3 år med hensyn til farlige smådele og sundhedsskadelig kemi.
”Det kan se ud, som om nogle producenter har problemer med aldersvurderingen for produkter, der kan bruges af børn på 2 til 4 år,” siger kommunikationskonsulent Lone Hansen fra Sikkerhedsstyrelsen.
Producenten skal være ærlig!
Producenterne kan ikke fraråde brugen af produktet til børn under 3 år, hvis produktets størrelse eller udformning lægger op at 1-2 årige kan bruge det.
”Det er et krav, at der skal tages udgangspunkt i den mest sårbare gruppe, det vil sige børn under 3 år, hvis der er sandsynlighed for, at de vil bruge legetøjet. Reglerne er ikke blevet overholdt, hvis et produkt er mærket med en anden aldersgruppe end den, der skal bruge produktet,” oplyser Lone Hansen fra Sikkerhedsstyrelsen.
-
Styret på ikke være for bredt og ikke være for tæt på sadlen
-
Højde på styr og sadel skal passe til barnet (barnet skal kunne stå på flad fod, når det "sidder" på sadlen)
-
Løbecyklen skal kunne justeres løbende som dit barn vokser
-
Store og bløde hjul giver mere sikker kørsel
-
Blød sadel som afbøder bump, der kan belaste ryggen.
”Det er producentens ansvar, at et produkt er sikkert, og producenten har pligt til at gribe ind, hvis produktet viser sig ikke at leve op til reglerne. Det kan ske ved at trække produktet tilbage fra markedet eller tilbagekalde det fra forbrugerne, afhængigt af risikoen ved produktet. Samtidig skal myndighederne underrettes om, hvad der er gjort,” fortæller hun.
Kilde:
Tænk, Forbrugerrådets medlemsblad, juni 2013.