Det er klogt at tage udgangspunkt i ungernes modenhed og alder.
Har du en baby eller en 9-årig, så er det indlysende, at det er helt forskellige tanker, du gør dig. Så tænk igennem. hvilke behov dine børn sikkert vil få, hvordan dine børn plejer at reagere i forskellige situationer.
Har i små børn under 2 år på bagsædet, så er det også en god ide at tage afsæt i deres sædvanlige rytmer med sove- og spisetider. Og de ting, som er tegn for dem – sovedyr og nusseklud – kommer frem, når det er tid til netop den aktivitet.
Rammerne er udgangspunktet.
Det er selvfølgelig ikke ligegyldigt, om I skal til Barcelona eller Skagen. Det er en supergod ide at overveje, hvor langt I tænker at køre i et stræk, og hvordan I tænker jer, at turen kan komme til at forme sig i store linjer. Det kan også godt være, at I regner med at køre nogle ordentlige stræk, mens børnene sover. Og det er også en super ide. I skal bare lige huske, at det selvfølgelig også er fuldstændig nødvendigt, at chaufføren er klar til det og ikke mangler søvn. Ved den model skal I lige tænke ind, at børnene så er veludhvilede og superfriske efter søvnen, mens chaufførerne måske er trætte og trænger til at sove.
Husk pauserne og læg mærke til alt det nye.
Selve turen er ofte en del af oplevelsen. Lidt større børn (over 3 – 4 år) synes forskellige byer og steder er spændende og interessante. Så lidt indslag fra de lokale steder fx en legeplads, som ser anderledes ud end dem “derhjemme”, er sjovt for barnet. I kan fremhæve det, som er anderledes – husene, vejene, landskabet og sproget.
- Vær realistiske, når I planlægger.
- Indregn god tid til pauser.
- Husk at alle har brug for hvile - også de voksne.
- Tag turen bid for bid, en by eller et sted vil ofte være ukonkret for mindre børn.
- Mad og drikke er væsentligt - og søde sager giver urolige børn..
Mad og drikke.
Køligt vand i en termokande og nogle små krus, små stykker frugt i mundrette stykker i en box og godt brød i små stykker, det er en dejlig basis, når I skal langt. Og husk lige en køkkenrulle til fingrene. Det er godt at undgå søde sager, for de får blodsukkeret til at fare op og ned. Og for lavt blodsukker kombineret med væskemangel bringer surhed og træthed på både på for- og bagsædet. Hvis I har lidt fokus på at holde ungerne og jer selv i form med energi til kroppens motor, undgår I meget bøvl.
Sikkerhed ombord.
Alle skal være godt og forsvarligt fastspændte. Bilen har godt af et eftersyn, så I er sikre på at alt er OK. Forberedelse er væsentlig (se fx FDM’s guide med gode ferietips). Børnenes ting fx bøger, flasker og forskellige former for legetøj hører hjemme i en rygsæk, der står på gulvet eller i nogle lommer sat på sædet foran. Løse genstande er farlige, hvis I er uheldige at kollidere med en anden bil.
Hvornår er vi der?
De mindste børn, under 4 – 6 år, har svært ved at forestille sig en lang tur som sådan. Kan I “bide turen over” i små stykker, der er overkommelige, fx “Om ikke så længe, er vi ved en færge, hvor vi skal sejle”… eller: “Når vi har sunget cirka 2 sange, så kommer vi til en spændende by, hvor vi skal ud og se lidt på hvordan, der er. Måske kan vi finde…” Og sådan tager I turen sammen bid for bid.
Børn fra omkring 5 – 6 år kan have gavn af et kort, hvor I tegner ind, fx når I har passeret en by, en flod eller i kommer til et hav eller en sø. Det har samtidig den sidegevinst at det går op for dem, hvordan der er sammenhæng mellem et kort og virkelighedens verden.
Se mere: Køretips, Computeren med på ferie?