Alle, der har født eller adopteret børn den 2. august 2022 eller senere, bliver omfattet af de nye regler.
Det samlede antal orlovsuger med ret til barselsdagpenge er uændret. Forældre har tilsammen ret til 48 ugers orlov med barselsdagpenge efter barnets fødsel. Derudover vil mødre fortsat have ret til fire ugers orlov før fødslen med barselsdagpenge.
Som noget nyt bliver de 48 ugers orlov delt ligeligt mellem forældrene, så hver forælder som udgangspunkt har 24 ugers orlov efter fødslen med barselsdagpenge. Ud af de 24 uger skal to af ugerne ligesom i dag holdes i forbindelse med fødslen.
For lønmodtagere vil yderligere ni uger være øremærket. Det betyder, at i alt 11 orlovsuger med barselsdagpenge er øremærket og kan derfor ikke overdrages til den anden forælder. De resterende 13 uger med barselsdagpenge kan man derimod overdrage til den anden forælder, hvis man ikke selv ønsker at holde orloven.
Som reglerne er i dag, har forældrene tilsammen 48 ugers orlov med barselsdagpenge, hvor 14 uger er øremærket moren, to uger er øremærket faren, og resten af ugerne med dagpenge (32 uger) kan forældrene dele mellem sig.
Du kan læse mere om reglerne på Borger.dk
Begge forældre har ret til to ugers øremærket orlov i forbindelse med fødslen.
Hvis man er lønmodtager, vil yderligere ni uger være øremærket, og de ni uger skal holdes, inden barnet fylder et år.
Hvis man ikke holder de øremærkede orlovsuger, bortfalder barselsdagpengene. Det er ikke muligt at overdrage de øremærkede uger med dagpenge.
De uger med barselsdagpenge, som ikke er øremærket, kan forældrene vælge at overdrage til hinanden.
Er man lønmodtager, kan man som udgangspunkt vælge at overdrage 13 uger (24-9-2 uger) med barselsdagpenge til den anden forælder.
Er man ikke lønmodtager, men i stedet fx selvstændig, ledig eller studerende, er man ikke omfattet af reglerne om øremærkning. Der gælder derfor nogle andre regler for overdragelse af orloven.
Er man som mor ledig eller studerende, kan man overdrage op til 14 orlovsuger til den anden forælder. Men hvis man som mor er selvstændig, kan man overdrage yderligere otte orlovsuger til den anden forælder (8+14 uger).
Hvis man som far eller medmor er ledig, selvstændig eller studerende, er det derimod muligt at overdrage op til 22 orlovsuger til den anden forælder
Fra den 1. januar 2024 bliver det muligt for soloforældre at overdrage en del af orloven til et nærtstående familiemedlem, og for LGBT+ familier bliver det muligt at overdrage orlovsuger til sociale forældre.
Lav jeres egen barselsplan
På Borger.dk kan I selv planlægge, hvordan det vil være bedst for jer at planlægge orloven.