Du kan bade øjnene med saltvand 0,9 % , som du kan købe på apoteket eller du kan selv fremstille det ved at koge 1 dl vand og tilsætte knapt 1 g salt i. Køl det af før du bruger det.
Et øje ad gangen
Tag en vattot eller vatrondel og fugt med saltvandet. Vask inde fra næseroden og ud. Du skal kun tage et strøg med hver tot vådt vat eller vatrondel og smid den så væk. Vask hænderne bagefter. Øjenbetændelse er meget smitsom og breder sig hurtigt.
Virus eller bakterier?
Hvis der er tale om en infektion med virus fx at barnet er forkølet. Så vil der være gule klatter i øjenkrogen, men intet pus. Det går over af sig selv indenfor en uge cirka.
Hvis der er tale om bakterier er barnets øje/øjne er røde, lysfølsomme, væsker med pus og de er måske også hævede. Så er det vigtigt, at det behandles.
Øjenbetændelse
Øjenbetændelse er meget smitsomt, og det skal tages alvorligt. Hvis dit barn har et rødt øje, der er hævet, sviende, kløende, med puds der siver eller tårer der løber, så har dit barn med stor sandsynlighed øjenbetændelse, og det skal i behandling med det samme, så kontakt en læge.
Når den akutte fase er ovre og dit barn har været i behandling i minimum 2 døgn, og symptomerne er forsvundet, så må hun komme i dagpleje/daginsitution igen, men du skal fortsætte behandlingen, som lægen anbefalede.
Som forældre kan man synes, at det er lidt overdrevent, at blive hjemme i minimum 2 døgn efter behandlingen er startet, men sender du dit barn i dagpleje/institution, før hun er behandlet i 2 hele døgn, så risikerer I, at hele institutionen smittes, både børn og voksne.
Hygiejne er vigtigt
Vask af legetøjet, håndklæder og andet som barnet er i berøring med, det skal vaskes. Håndhygiejnen er meget væsentlig, især før og efter øjnene er blevet renset og i det hele taget, når der har været kontakt med muligt smitstof fx når snavset tøj bliver sorteret, og tøj der lige skal puttes i vaskemaskinen.
Kilde:
Sundhedsstyrelsens information om øjenbetændelse.