Hvis barnet ammes, skal det først være rigtig god til at sutte ved brystet med korrekt sutteteknik. Så snart barnets sutteteknik er god og helt sikker, når det gælder mors bryst, kan man godt give det en sut. Du skal bare være sikker på, at du ikke giver barnet sutten, hvor det hellere skulle have haft bryst med mælk i. Det kan betyde, at barnet får mindre at spise, end det har behov for. En sut kan berolige et barn, og den kan også passivisere. En sut kan forhindre, at barnet bruger sin stemme til at pludre og lege med lyde, spytte og eksperimentere med mundvandet og så videre.
Hvad er din holdning?
Det er i høj grad et holdningsspørgsmål, om man vil bruge sut til sit barn. Som med så mange andre spørgsmål om børn må du tænke på, hvad der passer til netop din familie og dit barn. Er barnet først rigtig god til at sutte ved brystet kan det kræve lidt ihærdighed, at lære det at sutte på en narresut. Find en sut, der passer i størrelsen. Selve dutten skal være stor nok til at barnet kan svøbe om selve sutten med tungen, og samtidig skal den ikke være så stor, at barnet nærmest får “brækfornemmelser”, hver gang sutten kommer ind i munden.
I begyndelsen vil barnet måske gumle på sutten eller direkte spytte den ud. Det ved jo endnu ikke, hvad den tingest skal bruges til. Hold sutten inde i munden og forsøg, om barnet kan tage fat omkring den, så det kommer til at sutte. Barnet vil sandsynligvis efter et stykke tid få lært sig teknikken og blive god til at kende forskel på, hvordan det skal sutte af sutten og af brystet. Forsøg at undgå, at barnet har sutten eller brystet i munden, lige når det falder i søvn. Tag blidt sutten eller brystet ud af barnets mund inden det falder i søvn. Hvis barnet spiser sig i søvn, græder sig i søvn eller har sutten i munden, når det skal falde i søvn, så vil det at die, sutte på sutten eller græde være så stærkt forbundet med at falde i søvn, at det skal til, for at barnet kan falde i søvn. (Se rengøring af sut og sutteflasker.)
Kilde:
Amning – en håndbog for sundhedspersonale 2017.
Sunde børn. Sundhedsstyrelsen 2019.