De fleste børn får deres første tand, når de er omkring et halvt år. Enkelte børn får først tænder, efter de har holdt deres første fødselsdag. De første tænder der bryder igennem er normalt de forreste i undermunden. Når dit barn er omkring 2½ år har det fået sine mælketænder.
Små børn græder af og til, uden at vi helt forstår hvorfor og vi gætter på, at det måske skyldes tænderne. Mange børn er i hvert fald irriterede, når tænderne bryder igennem. Tandkødet bliver hvidt og føles hårdt, der hvor tanden er på vej. Det er også en periode, hvor næsen kan løbe lidt og halen kan blive rød.
I den periode vil mange børn gerne bide i de ting, de kan få i munden og dit barn vil nyde, at blive børstet på gummerne med en blød tandbørste.
For nogle børn giver det uro og ømhed i gummerne og barnet er utilpas med lidt feber. Har dit barn feber i mere end et par dage og er feberen mere end 38 grader, så skyldes det ikke tænder og der er formentlig en anden årsag til feberen.
Pas på tænderne
Selvom dit barn endnu ikke har fået tænder, kan du forebygge, at de blivende tænder vil blive ødelagt, når de engang kommer. Når du vil trøste dit barn, er det derfor en dårlig idé, hvis du dypper sutten i sukker eller giver andre søde sager i munden som trøst. Barnet kan nemlig nemt vænne sig til, at trøstes ved at få sødt i munden. Så få gode og sunde vaner fra starten.
Hvis du giver dit barn juice og andre søde drikke i sutteflasken, vil der være en stor risiko for, at tænderne ganske langsomt bliver ætset væk. Sukkeret vil lægge sig om tænderne og skade den fine nye emalje, som er det yderste lag, der beskytter tænderne mod huller.
Sundt slik kan skade tænderne
Selvom du vælger at give dit barn sundt slik, så er det ikke altid nok i forhold til at beskytte tænderne. Det er nemlig ikke kun den “usunde” slik, der sætter sig på tænderne. Kiks og kager gør det også. Når vi tror, at vi gør det godt for børnene, at vi giver dem det “sunde” slik som rosiner, figner og tørrede frugter, skal vi fortsat være opmærksomme på, at det også klistrer sig fast på tænderne og at frugtsukkeret, kan skade tænderne.
Giver du dit barn rosiner, så lad dem følges af fx en gulerod, så hjælper guleroden med at fjerne noget af det, der har sat sig fast på tænderne.
- De skal bruges til at tygge med
- De er vigtige når dit barn skal lære at tale
- De holder pladsen til de blivende tænder
- Huller i mælketænder kan give skader på de blivende tænder
Pas på de små tænder
Begynd allerede at bruge en lille blød tandbørste før tænderne er brudt igennem tandkødet. Lad barnet en gang dagligt, fx når det bliver skiftet på puslebordet, få sin tandbørste i munden. Prøv at lege lidt med tandbørsten så du også er med til at styre tandbørsten.
Når den første tand er kommet frem, er det tid til at indøve en vane med at børste tænder morgen og aften. Brug lidt tandpasta, men ikke mere end hvad der kan ligge på dit barns lillefingernegl.
Det gælder om, at få skabt en hyggestund sammen med dit barn. Kan dit barn lide at høre en sang imens, eller at du fortæller en lille “tandbørstehistorie”, imens du børster hendes tænder. At børste tænder skal ikke være en kamp eller være ubehageligt. Derfor brug den tid der skal til for, at I finder jeres måde at gøre tandbørstningen til en rar vane.
Hav evt. to tandbørster. En dit barn børster tænderne med og en du børster med.
Giv ikke bakterierne i munden fred
Når den første tand er brudt igennem, skal den børstes blidt hver eneste dag. Når der er kommet flere tænder, skal du vænne dig til, at dit barn har brug for, at få børstet sine tænder både morgen og aften. Hvis I ikke får børste tænderne så grundigt om morgenen, så brug lidt ekstra tid om aftenen på en mere grundig tandbørstning.
Hvis tænderne ikke bliver børstet hver dag kommer der et bakterielag på tænderne. Det kaldes plak. Barnets spyt er med til at neutralisere bakteriernes angreb på tænderne, men spyttet kan ikke klare det alene.
Der kan komme huller i tænderne, når der sidder plak på tænderne. Huller kan ikke ses med det blotte øje, men udvikles langsomt.
Store børn skal også hjælpes med tandbørsten
Dit barn er først i stand til selv at børste sine tænder – helt rene – fra 10 – 12 års alderen. Indtil da er det forældrenes opgave, at børste barnets tænder. Lad endelig dit barn selv børste tænder, men du skal også altid lige børste tænderne i to minutter. Nogle børn synes, det er sjovt, at have et æggeur eller lignende, der efter to minutter giver signal til, at tandbørstningen er slut.
Kilde:
Sundhedsstyrelsen: Sunde børn. Udgivet i samarbejde med Komiteen for Sundhedsoplysning. København 2011