Gråd i timevis
I gennemsnit græder spædbørn på 2 uger omkring 80-90 minutter hver dag. Mængden af barnegråd aftager gradvist, og gennemsnit for ”grådtid” er faldet til omkring 50 minutter, når barnet er 12 uger. Grådmængden topper ofte inden for de første par måneder.
Det er forskelligt fra barn til barn, hvor længe det græder
Nogle børn græder generelt meget lidt, og andre græder meget. Nogle spædbørn har en grådstil, som gentager sig døgn efter døgn. Hos andre børn er der bare grædedage og mere rolige dage, og det kan være ret så uforudsigeligt. De fleste grædebørn græder mest om eftermiddagen og først på aftenen.
Er det kolik?
Cirka hvert 5. sunde spædbarn i Danmark græder uden forklarlig grund i mere end 3 timer om dagen, 3 dage om ugen – i mindst 3 uger. Dette er definitionen på, om et spædbarn har det, man kalder kolik. Det er ikke fastslået, om kolik har noget med mave-tarm-systemet at gøre. Og spædbørnene kan ikke svare os, og de kan heller ikke huske og forklare, hvad der var galt, og hvor det gjorde ondt, når de er blevet store nok til det. I sundhedsplejersken.dk bruger vi helst ordet ”grædebørn”, fordi vi gerne vil understrege, at en forklaring på gråden ofte ikke kan findes.
Grædende spædbørn findes i alle kulturer
Undersøgelser af spædbørnsgråd viser, at uanset om det er spædbørn i Tyrkiet, Nigeria, Brasilien, Iran eller Danmark, så har 20-30 % af alle børn uforklarlig gråd i de første måneder af deres liv, som falder inden for ”kolikdefinitionen”.
Hvorfor græder nogle spædbørn meget?
Der er nogle hovedforklaringer, som ofte bringes på banen. De tre mest almindelige er: 1. Forstyrrelser i mave-tarm systemet 2. Noget forældrene (ofte moren) gør eller ikke gør 3. Forstyrrelser i rygsøjlen/nakken (mest en forklaring i Skandinavien).
- Spædbørn græder allermest i de første par måneder.
- Hos nogle spædbørn kommer grådanfald som ”lyn fra en klar himmel".
- Det hjælper, hvis du får forståelse og aflastning både med barnet og med praktiske ting.
- Hvis du er i tvivl - fx om dit barn tager på, som det skal, eller om det er sygt - så kontakt læge/sundhedsplejerske.
- Zoneterapi, kiropraktik, spædbørnsterapi, Mylicondråber m.v. har endnu ikke vist overbevisende effekt i videnskabelige undersøgelser.
Der findes endnu ikke videnskabelige undersøgelser, som kan forklare gråden.
Hvad gør dit spædbarns gråd ved dig?
Når dit barn græder, reagerer du. Måske trøster du med en kærlig hånd over panden, næsen eller maven. Eller du løfter dit barn op og tager det ind til dig for at finde ud af, om det er tid til et bleskift, mad eller søvn. Måske får nogle af dine reaktioner barnet til at falde til ro og blive tilfreds. Og din følelse af ”succesfuld forælder” breder sig beroligende. Super situation… Tilfreds barn og glad forælder.
Hvis det bliver ved…
Måske græder dit barn stadig hjerteskærende. Du forsøger med alle tænkelige midler, og absolut intet hjælper. Du kan holde om det, holde det tæt ind til dig og være nær, så det ikke er alene med sin gråd. I øvrigt græder dit barn aldrig, fordi det er udspekuleret, ”overforkælet” eller utilfreds med at have dig som forælder. For et spædbarn er simpelthen ikke i stand til at tænke så langt. At du kan føle det sådan, det er en helt anden sag.
Er du ved helt at miste besindelsen over for dit barn, så læg det et sikkert sted (fx i babysengen/vuggen) og forlad det, så du selv kan komme dig. Du har sikkert brug for et pusterum, hvor du lige kan samle din energi. FÅ HJÆLP – hvis du er oprevet – uanset om det er din nabo, ven/veninde, sundhedsplejerske, kæreste…
Du må ALDRIG ruske dit spædbarn! Hovedet vejer meget og nakkemusklerne er svage. Det betyder, at barnet slet ikke kan holde imod, hvis det bliver rusket. Det kan få en hjerneskade, hvis det bliver behandlet for voldsomt.
Kilder:
Ian St James-Roberts, Marissa Alvarez Wolke m.fl.: Infant Crying and Sleeping in London, Copenhagen and When Parents Adopt a “Proximal” Form of Care. Pediatrics Juni 2006.
Marissa Alvarez Wolke og Annemette Talbro: Hvorfor græder barnet? Gråd og kolik hos spædbørn. Komiten for sundhedsoplysning 2010.
Ernæring til spædbørn og småbørn – En håndbog for sundhedspersonale. Sundhedsstyrelsen 2019.