Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Arp

Rigtig mange børn får arp. Det er helt almindeligt. Arp er grå/brunlige skæl i hovedbunden. Jo hurtigere du fjerner den begyndende arp, jo hurtigere forsvinder den igen.

Arp har en karakteristisk, fad lugt. Det lugter ikke særlig stærkt. Arp kan forebygges ved at rede barnet grundigt med en tættekam (nogle kalder den også en lusekam) hver dag. Du skal rede både den ene og den anden vej og massere godt ned i hovedbunden. Har barnet først fået de brunlige skorper kan de fjernes, og arp bagefter forebygges ved at rede barnet grundigt hver dag.

 

Sådan gør du, når du fjerner arp: Du har brug for lidt olie eller fedtcreme 70 % til hovedbunden, som kan løsne skællene. Det kan f.eks. være madolier eller den fedtcreme, du bruger når det er koldt i vejret. Brug hvad I har i køleskabet eller på hylden med plejeprodukter.  Det skal sidde i hovedbunden i nogle timer. Du kan eksempelvis gnide olien ned i hovedbunden om aftenen. Har barnet meget hår, så del det i nogle små skilninger og smør lidt olie/creme i hver skilning. Giv en bomuldshue på til næste morgen. Næste morgen er skællene løsnet og kan skrabes af med tættekammen. Hvis nogle af dem stadig sidder fast i hovedbunden, kan du gentage behandlingen efter et par dage. Pas på, du ikke er for hård ved barnets hovedbund, den må blive rød, men der må ikke komme hul på huden.

 

Vask håret bagefter med en mild babyshampo. Fontanellen, også kaldet den "den bløde plet" tager ingen skade af at blive kæmmet. Arp kan brede sig til øjenbrynene og panden. Er du i tvivl om behandlingen, eller er arpen meget voldsom, kan du kontakte sundhedsplejersken eller den praktiserende læge.

 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk