Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Sov mit barn - Om at flytte på sovetiden

Når det bliver sommertid eller vintertid, så flytter vi lige en time på døgnrytmen. Vi voksne ved, at det skal ske, så vi kan indstille os på det. Børnene kan ikke sådan vupti flytte på deres sove- og vågn-op-tider. Det samme gælder, hvis du vil ændre på middagssøvnen. Få vores tips...

Det bliver sommertid.

I skal en time tidligere op, og det gælder selvfølgelig også børnene. I kan I forsøge jer med en blidere overgang end bare at tage det hele på én gang, når tiden skifter sidste søndag i marts. Et barn med en stabil døgnrytme kan uden særligt besvær for det meste rykke ca. 10-15 minutter om ugen på sin stå-op-tid og gå-i-seng-tid.

I kan tage et kvarter om ugen. På 4 uger ændres en time

Hver dag i ugen begynder soveritualerne og sovetiden lige nogle minutter før. Det kan fx være 5 minutter mandag, onsdag og fredag. Det giver 15 minutter i alt på en uge - og så kan I forsøge at holde den nye sovetid i week-enden.

 

I tager så barnet op cirka 5 minutter før, end I plejer - tirsdag, torsdag og fredag. Så stå-op-tiden bliver et kvarter tidligere, hver uge. Efter 4 uger, så har I fået ændret både sengetiden og stå-op-tiden med en time.

 

HVis I ikke har hele fire uger, men fx. 1, 2, eller 3 uger, så beregner I hvor mange minutter I skal flytte pr. uge og justerer minutterne ind, så det kommer til at passe med ændringen i sommer- eller vintertid.

Kom I for sent i gang?

Hvis der er en uge til den nye tid begynder, så kan I fordele en time over 6 dage med 10 minutter om dagen. Det giver alt andet lige en lidt mindre brat overgang end at tage hele timen på een gang.

Fra sommertid til vintertid

4 uger før vintertiden begynder ændrer I igen et kvarter om ugen. Nu skal barnet lidt senere i seng og tilsvarende lidt senere op (hvis I kan), måske efter samme model, som er beskrevet ved sommertiden.

 

Kilde:

Birgitte Bang, overlæge - Børneneurocentret - Børneafdelingen Glostrup Hospital.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk