Vuggedød er heldigvis meget sjælden i Danmark. Men hvert år dør enkelte børn pludseligt under søvn, uden at de har været alvorligt syge og uden påviselig årsag. Det kaldes ”vuggedød” eller ”pludselig uventet spædbarnsdød”.
Der er tre faktorer, som har vist sig at øge risikoen for vuggedød: at barnet sover på maven eller på siden, at barnet udsættes for tobaksrøg, og at barnet har det for varmt under søvn.
Antallet af børn, der dør uventet under søvn, er faldet fra ca. 120 børn om året til omkring 5 børn eller derunder som følge af de ændrede anbefalinger, der består af 3 enkle råd:
1. Læg altid spædbarnet til at sove på ryggen
Hvis barnet sover på maven eller på siden er der stærkt øget risiko for vuggedød. Når dit barn selv kan vende sig og også gør det i søvne, må barnet gerne sove videre på maven. Kun hvis du selv er vågen, kan dit spædbarn sove på maven på dit bryst. Nogle få børn med medfødte sygdomme skal sove på maven. Det vil børnelægen give besked om.
2. Undgå rygning
Børn, der er udsat for tobaksrøg både i livmoderen og efter fødslen har en væsentlig større risiko for vuggedød. Undgå derfor rygning i graviditeten og inden døre efter barnets fødsel. Så nedsætter du risikoen for vuggedød.
3. Undgå at barnet får det for varmt under søvn
Et barn, som har det for varmt, når det sover, har større risiko for vuggedød. Dit barn må derfor ikke være svedigt, når det sover. Du kan bedst mærke, om barnet er for varmt omme i nakken eller foran på barnets bryst.
Sørg for, at der er køligt, dvs. 18-20 grader, hvor barnet sover. Hvis I har et åbent vindue for at holde temperaturen under 20 grader, sørg da for, at barnet ikke ligger i træk.
Lad være med at pakke dit barn tæt ind i dyner og tæpper, når det sover. Klæd altid barnet af, når I kommer inden døre – også selvom det sover. Det er alt for varmt for barnet at sove med overtøj på i barnevogn, lift eller lignende inden døre.
Er dit barn sygt og har feber, skal det kun have ganske let tøj på og kun sove med et lagen over sig. Så kan barnet kan komme af med varmen.
Et sikkert sted at sove – barnets egen seng
Det har vist sig, at det sikreste sted et spædbarn kan sove, er i sin egen seng i samme rum som forældrene. Anbefalingen gælder især i de første 6 måneder, men gerne i hele det første år.
Madrassen skal være relativ fast og gå helt ud til kanten af sengen. Barnet skal sove under en let babydyne, der passer til sengen, og som barnet kan sparke af sig. Barnet skal ikke have hovedpude, så kan barnet lettere bevæge hovedet under søvn. Undgå desuden løse tæpper, legetøj og andet, som barnet kan vikle sig ind i under søvnen.
Andre hjælpemidler skal du heller ikke binde an med, uanset om fabrikanterne forsikrer dig om, at det netop er velegnet til dit spædbarn. Det er godt, hvis du lægger spædbarnet til rette i sin egen seng, så det placeres med lidt afstand fra hovedgærdet og trukket ned mod fodenden af sengen.
Hvis I gerne vil sove sammen med barnet
Hvis I gerne vil sove sammen med jeres barn, anbefaler myndighederne, at barnet lægges mellem sin egen seng og den ene af jer. Barnet skal ligge under sin egen, lette dyne, så det ikke bliver for varmt under den voksnes dyne, fx hvis det ligger imellem jer.
Det er væsentligt, at jeres barn ikke kan falde ned mellem babysengen og jeres seng, og at barnet ikke får det for varmt.
tørre søskende og kæledyr skal ikke sove i samme seng som spædbarnet og forældrene. Mindre børn og kæledyr sover ofte uroligt og kan derfor tage meget plads op i sengen. Spædbarnet skal have lige så meget fri plads, som hvis det sov i sin egen seng.
Spædbørn af forældre, der ryger, er i større risiko, når de sover sammen med deres forældre.
I kan få sundhedsplejersken til at give jer råd
Første gang sundhedsplejersken kommer på besøg hos jer, vil hun sikkert drøfte med jer, hvor I har planlagt, at jeres barn skal sove. Hun vil sikkert også gerne se barnets sovested, så I kan se nærmere på de praktiske detaljer omkring søvn og sovested.
- spædbørn altid skal sove på ryggen
- mor skal undgå at ryge under graviditeten, og barnet skal ikke udsættes for tobaksrøg efter fødslen
- forældrene skal sørge for, at barnet ikke får det for varmt, når det sover.
Sove på ryggen og lege på maven
Når jeres barn er vågent og aktivt, er det derimod væsentligt, at det ligger meget på maven. Det er noget, som I gør klogt i at vænne jeres barn til lige fra begyndelsen.
I kan fx gøre det til en vane lige at give jeres baby en tur på maven og lege lidt her, hver gang I skifter bleen. På den måde bliver jeres barn sikkert glad for at være på maven, bruge hænderne til at holde sig oppe med og efterhånden også skubbe sig op fra underlaget. Alle disse bevægelser træner rygmusklerne, nakkemusklerne, evnen til at holde hovedet og koordinationsevnen.
Andre ting, som I kan være opmærksomme på
Barnet kan blive for varmt, hvis det sover sammen med “varme” forældre. Er du eller din kæreste overvægtig, skal den, der er overvægtig, være forsigtig med at sove tæt på barnet. For så kan du/din kæreste være både varm og tung.
Hvis du eller din kæreste er påvirket af alkohol eller beroligende medicin, skal I heller ikke sove sammen med barnet. I den situation rådes I til at lade barnet sove i sin egen seng.
Forebyg skæv hovedfacon og fladt baghoved
Spædbørn kan få skæv hovedfacon og fladt baghoved, hvis de ligger meget på ryggen eller altid kigger til samme side, også når de er vågne.
Det kan forebygges:
- Lad barnet ligge mest muligt på maven, når det er vågent og ikke er på din arm. Det styrker også barnets motoriske udvikling.
- Rul barnet rundt på maven og lad det ligge så længe, det er muligt, hver gang det har fået skiftet ble eller i øvrigt er vågen.
- Vær opmærksom på, at barnets hoved ikke altid vender til samme side, når barnet sover på ryggen.
Med tekst fra:
Forebyg vuggedød – og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved. Sundhedsstyrelsen 2022.