Rammen omkring Forældremyndighed er styret af loven om forældreansvar. Ved at lægge vægt på forældrenes ansvar, har man fra lovgivernes side signaleret, at der er fokus på barnets rettigheder og behov.
Hvis I er gift, når jeres barn bliver født, så har I automatisk fælles forældremyndighed. Er I samlevende, kan I lige efter fødslen underskrive en erklæring, som I finder på borger.dk eller Familetshuset.dk om at I vil opdrage barnet i fællesskab. Så får I fælles forældremyndighed.
Fælles forældremyndighed for ugifte kan kun indgås som en frivillig aftale, der skal være fuld enighed om. Når man har fælles forældremyndighed, har man lige ansvar og rettigheder over for barnet, og det forventes, at man kan finde ud af tingene, også selv om man ikke bor sammen.
Er man ikke enige om forældreansvaret, eller hvis man ikke kan blive enige om samvær med barnet eller andre ting, fx i forbindelse med at parforholdet brydes op, kan man søge hjælp i Familieretshuset.rger.dk
Familieretshuset tilbyder forældre og børn børnesagkyndig rådgivning og kurser, og hvis forældrene er uenige eller der er behov for det konfliktmægling. Hvis man ikke er enige om, hvordan forældremyndigheden fordeles, kan sagen i yderste konsekvens ende med, at det bliver en retslig afgørelse, hvordan forældreansvaret skal forvaltes af forældrene
Se mere:
www.familieretshuset.dk – www.borger.dk