Sojabaseret modermælkserstatning

Sundhedsmyndighederne fraråder at give børn modermælkserstatning baseret på soja. Sojamælkserstatning er udelukkende til børn med særlige behov.

Soja anvendes også til fuldgyldige modermælkserstatninger, som kan anvendes til spædbørn. Soja er rig på isoflavoner (såkaldte fytoøstrogener), der er stoffer med svage østrogenlignende virkninger. Der er usikkerhed om hvordan disse stoffer påvirker såvel drenge- som pigebørn, hvis børnene får dem fra deres spædbørnsalder. Der har været rejst mistanke om at sojabaserede modermælkserstatninger kan påvirke udviklingen af såvel allergier som autoimmune sygdomme. Det er på den baggrund at Sundhedsstyrelsen og også EU’s videnskabelige kommite, der beskæftiger sig med fødevarer, anbefaler at sojabaseret modermælkserstatning udelukkende anvendes i særlige tilfælde (hvor fx en børneafdeling/børnelæge anbefaler det).

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.
sundhedsplejersken.dk · God Barndom · Westend 4, st. · 1661 København V · info@sundhedsplejersken.dk