Har et barn ret til middagssøvn i dagtilbud?
En far ringede og fortalte følgende historie: “Vi har et problem i vores familie. I min datters børnehave – hun er lige godt 3 år – lægger de ikke børnene til at sove middagssøvn. Når vi henter hende, så falder hun i søvn, straks hun kommer ind i sit barnesæde i bilen. Vi kan holde hende vågen, hvis vi henter hende på andre måder. Men hun er sur og pirrelig, vi kan ikke lave noget spændende med hende, for hun klasker helt sammen, og hun går fuldstændig omkuld, så snart vi har fået middagsmad. Samtidig sover hun uroligt om natten, det giver en rigtig skidt rytme. For hun er faktisk sur fra morgenstunden. I week-enderne sover hun 1 1/2 til 2 timer og er glad og frisk. Men børnehaven er ikke gearet til middagssøvn. Hvor gamle skal børn være før de kan sove middagssøvn?”
Hej institutioner og dagplejere derude
Det er nødvendigt, at der er plads til middagssøvn i dagligdagen for børn, der har brug for det. Når børn sover, sker der mange væsentlige processer i deres hjerner, ligesom kroppen får den afslapning, som barnet har behov for. Uanset om det er forældre, som tror barnets nattesøvn bliver bedre af at det ikke sover – eller om det er administrationen i kommunen, der af helt andre grunde siger “Nej til middagssøvn”, så er det barnets behov, der tæller.
Den pædagogiske konsulent i kommunen kan hjælpe institutioner og forældre til at komme overens omkring middagssøvnen, så børn i dagtilbud får den søvn, de har behov for.
De fleste børn i alderen 2-4 år har brug for middagssøvn
Når dit barn sover nok til middag, så vågner det glad og frisk, når middagssøvnen er ovre. Det har selvfølgelig brug for at vågne op på en stille og rolig måde. Og sædvanligvis er det klar til aktiviteter også sent på eftermiddagen, spiser aftensmad sammen med den øvrige familie, og det sover sikkert godt og roligt om natten.
- Hvis I som familie har andre forhåbninger end dagtilbuddet - er der noget viden om børn og søvn, som ikke helt stemmer overens med jeres ønsker? (I kan evt. se artiklerne her på sitet)
- Fortæl den pædagog, som er kontaktperson, hvordan I tolker jeres barns behov for middagssøvn - hvordan det er, når det kommer hjem - og hvilke ideer og ønsker I har
- Lav evt. en aftale om at forsøge en særlig praksis fx 1 måned for at se, hvordan det går
- Når I er parate, og begge parter ved, hvad barnet har behov for, laver I en aftale, som alle respekterer
- Aftalen justeres efter jeres barns behov
- Har i forskellige opfattelser, og er det svært at blive enige, så søg hjælp hos den pædagogiske konsulent i kommunen.
Hvis I og dagtilbuddet ikke er enige
Vi har forældre, der spørger os om middagssøvn, fordi de synes barnet sover for længe midt på dagen, og der er også forældre, som denne far, der synes at børnene bør tilbydes mulighed for søvn midt på dagen. Det er altid barnet, der viser, hvor stort eller lille søvnbehov, det har.
Er der undtagelser?
Ja, når barnet skal til at holde op med at sove (i 4-6 års alderen), så kan der være en overgang, hvor barnet gerne ville sove bare 1/2 time. Nogle få børn (2-4 år) kan være ved at vende helt om på rytmen og kan måske sove 3-4 timer, så de må vækkes, når der er gået et par timer. Eller familien med 3 eller 4 småbørn, hvor den yngste på 2 år efter aftale vækkes efter 1 1/2 time, så han kan falde i søvn om aftenen klokken 20:00 sammen med sine ældre søskende.
Kilder:
Vejledning om forebyggende sundhedsydelser til børn og unge. Sundhedsstyrelsen 2011.
Birgitte Bang, overlæge – Børneneurocentret – Børneafdelingen, Glostrup Hospital