Hej Maria
Du beskriver din datter som nysgerrig og kvik, så hun vil snart regne ud, at spiser hun ikke af den mad, der servers, så kommer der snart efter noget andet mad, - og mad hun rigtig godt kan lide.
Har hun først gjort den erfaring, så kan det blive svært for dig, at få hende til at spise af den øvrige families aftensmad. Så vil du lære hende, at I spiser det samme mad og der ikke laves forskellige retter til de forskellige familiemedlemmer, så skal du stoppe med rugbrødet og de andre "desserterne”.
Det kan godt være, at hun så kommer til at gå sulten i seng, men det er slet ikke sikkert, at det bliver et problem. Måske spiser hun så meget mad i løbet af dagen, at hun fint får dækket sit behov.
I første leveår spiser børn store portioner mad i forhold til deres egen størrelse, som de typisk forøger med 300% fra fødslen og frem til deres 1 års dag. Men så i andet leveår, der tager de ikke nær så meget på, 20 – 30 % øger de deres vægt mellem deres 1 og 2 års fødselsdag.
Så det er helt almindeligt, at man som forælder oplever, at børnene ikke mere har den appetit, som de har haft og de har dage, hvor man synes, de næsten ingenting spiser.
Hvis I spiser aftensmad flere timer inden hun går i seng, så kan det være en god idé med et mindre mellemmåltid før sengetid. Men nogle gange så kan mad før sengetid give uro i maven og barnet kan have svært ved at falde i søvn, - populært kan man sige, at maven har for meget at arbejde med.
Hun kan være sulten om eftermiddagen og kan have brug for et mellemmåltid. Her vil et stykke rugbrød være en fin idé. Men som du selv er inde på, så skal det ikke være så meget rugbrød, at det tager appetitten fra aftensmaden.
Ang. dit søvnspørgsmål, så skal man generelt ikke vække børn af deres dagssøvn. De har brug for at få sovet og dermed få fordøjet alle dagens indtryk. Vækker man dem, forstyrrer man oftest denne proces.
Men det kan være i orden at vække børn fra deres middagslur, men det er afhængig af situationen. Har I fx et barn, der er vågen hele aftenen og sover meget om dagen, så kan det være nødvendigt, at prøve at ændre barnets rytme.
Mange hilsner
Vibeke Samberg
Sundhedsplejerske, cand.scient.soc.