Kære "En bekymret partner"
Når jeg læser din mail, så får jeg et billede af en lille dreng, der har det utroligt svært.
Når man er så lille, så kan det være uoverskueligt, at skifte hjem hver anden weekend og derfor diskutere fagpersoner også, om så små børn (under 2 år) skal være "delebørn" eller om de i de første leveår skal have en fast base og kun sove et sted.
Det betyder ikke, at han ikke skal have samvær med sin far. Det kan sagtens ske i dagtimerne, men måske skal han først overnatte ude hos far, når han er blevet 2 år. Ligesom det med ferier, med lange adskillelser fra hans mor, kan være alt for udfordrende i denne alder.
Jeg vil anbefale jer, at I tager kontakt til hans sundhedsplejerske og spørger om hun vil tage en snak med far og mor sammen, evt. med din deltagelse, hvor der snakkes om drengens trivsel. Alternativt kan din kæreste kontakte statsamtet og bede om en samtale, hvor forældrene snakker sammen med en professionel fagperson om hvordan I alle sammen kan hjælpe drengen til at få det bedre.
For lige nu har han det tydeligvis ikke godt. Det kan sagtens være, at han ikke udviser denne adfærd i vuggestue eller hvor han nu passes - men de der passer ham, kan måske også bidrage med oplysninger om hans trivsel.
Det er meget almindeligt, at børn viser denne adfærd overfor deres forældre og de personer, som de føler sig tæt knyttet til, hvorimod de kan "opføre sig pænt", når de er på udebane, som fx vuggestuen, hvor far elle mor ikke er med.
Indtil I får snakket med nogle professionelle, der formår at inddrage hans mor i dialogen omkring hans trivsel, så kan I hjælpe ham ved, at I laver så ens weekender hos jer som muligt og I ikke tager ham med ud til al for mange besøg, da det kan være rigtig svært for ham, at rumme alle de mange indtryk det giver.
Og prøv at lave et skema for jeres weekender med faste spise- og sovetider. Og lav tidspunkter for I går tur, går på legepladsen, etc. Og gå gerne på den samme legeplads igen og igen. Jo, flere gentagelser, jo mere tryg bliver ham og jo mindre vil I opleve, at han bliver udadreagerende med klynken, gråd, etc.
Alt efter hvor i landet I bor, skal I henvende jer til den lokale statsforvaltning. I kan via dette link se, hvor I skal henvende jer for at få hjælp: http://statsforvaltning.dk/site.aspx?p=4621
Held og lykke med processen.
Mange hilsner
Vibeke Samberg
Sundhedsplejerske, cand.scient.soc.