Riskiks og risdrik frarådes

Ris og risprodukter har et naturligt indhold af arsen. Mængden afhænger af jordforholdene og kan svinge meget fra egn til egn. Man kan derfor ikke udpege ris fra bestemte lande som mere eller mindre arsenholdige.

Ris kan stadig indgå i sund mad

Ris har et naturligt indhold af uorganisk arsen, som er vurderet til at være kræftfremkaldende ved et højt indtag. Det betyder, at mennesker, der gennem mange år dagligt spiser mad med uorganisk arsen, har en forøget risiko for kræft.

I forhold til børn skal man være særlig påpasselig på grund af deres relative store indtag af mad i forhold til deres kropsvægt.

Giv børn grød af forskellige slags kornsorter

Varier grøden og giv ikke risbaseret grød som fx rismelsgrød eller risengrød til dit barn hver dag. Det gælder både hjemmelavet og industrielt fremstillet grød. Vær opmærksom på, at andre former for grød som fx fuldkornsgrød kan indeholde ris.

Giv ikke dit barn risdrik

Risdrik indeholder arsen. Tilbyd dit barn almindelig mælk eller vand.

Giv ikke dit barn riskiks

Riskiks indeholder en del arsen. Tilbyd dit barn andre produkter, fx brød eller frisk frugt.  Riskiks er ikke et produkt, vi har svært ved at undvære i vores kost, da det ikke er en basisfødevare og ikke er et sundt og nærende mellemmåltid.

Kilde:

Fødevarestyrelsen