Riskiks og risdrik frarådes

Undgå riskiks og rismælk til børn. Ris kan have et højt indhold af det kræftfremkaldende stof arsen.

Ris og risprodukter har et naturligt indhold af arsen, og mængden afhænger af jordforholdene og kan svinge meget fra egn til egn. Man kan derfor ikke udpege ris fra bestemte lande som mere eller mindre arsenholdige.


Ris kan stadigvæk indgå i sund mad

Ris har et naturligt indhold af uorganisk arsen, som er vurderet til at være kræftfremkaldende ved et højt indtag. Det betyder, at mennesker, der gennem mange år dagligt spiser mad med uorganisk arsen, har en forøget risiko for kræft.


I forhold til børn skal man være særligt påpasselig på grund af deres relative store indtag i forhold til kropsvægt.  


Giv børn grød af forskellige slags kornsorter


Varier grøden og giv ikke risbaseret grød som fx rismelsgrød eller risengrød til din baby eller dit barn hver dag. Det gælder både hjemmelavet og industrielt fremstillet grød. Vær opmærksom på, at andre former for grød som fx fuldkornsgrød kan indeholde ris.


Giv ikke dit barn risdrik


Risdrik indeholder arsen. Tilbyd dit barn almindelig mælk med mindre dit barn har allergi eller laktoseintolerance.


Giv ikke dit barn riskiks


Riskiks indeholder en del arsen. Tilbyd dit barn andre produkter fx frisk frugt.  Riskiks er ikke et produkt, vi har svært ved at undvære i vores kost, da det ikke er en basisfødevare og ikke er et sundt og nærende mellemmåltid.

Kilde:


Fødevarestyrelsen maj 2013.


 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.
sundhedsplejersken.dk · God Barndom · Westend 4, st. · 1661 København V · info@sundhedsplejersken.dk