Hvem anbefales vaccination?

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination til gravide efter 12. uge både af hensyn til dig og dit barn. Internationale undersøgelser viser, at gravide i 2. og 3. trimester har øget risiko for at komplikationer som abort eller for tidlig fødsel. Og som gravid har du også en øget risiko for komplikationer til influenza som for eksempel lungebetændelse.

Risikoen for at få komplikationer er større, hvis du samtidig har en kronisk sygdom som nedsat lungefunktion, astma, hjerte-kar-sygdom, diabetes, nedsat immunforsvar eller er svært overvægtig. Hvis du er gravid i 1. trimester (til og med 12. uge) kan du derfor også blive vaccineret gratis, hvis du har en af disse sygdomme.

En ekstra bonus, ved at du lader dig vaccinere under graviditeten, er, at der efter fødslen kan være fordele for dit barn. Barnet bliver nemlig beskyttet af dine antistoffer i den første tid, og undersøgelser viser lavere sygelighed og dødelighed blandt nyfødte af vaccinerede mødre. Endelig er du, som ofte er dit barns tætteste kontakt, en potentiel smittekilde til influenza – en smittekæde, der brydes, hvis du bliver vaccineret.

Vaccinen er sikker for barnet

Vaccinen har været anvendt til gravide i flere år i mange lande, og derfor er den grundigt undersøgt til brug for gravide. Undersøgelserne viser entydigt, at vaccinen er meget sikker at bruge – både for mor og barn. Blandt andet har forskere ved Statens Serum Institut fulgt alle fødende i en hel årgang og fandt ingen øget risiko for komplikationer som for eksempel tidlig fødsel, lav fødselsvægt og misdannelser hos kvinder, der blev vaccineret under graviditeten.

Gratis vaccination fra oktober til marts

Den gratis influenzavaccination til gravide bliver tilbudt fra den 1. oktober 2022. Du kan blive vaccineret hos din læge.

Vaccinens effekt

Vaccinens effekt holder cirka seks måneder. Du er ikke beskyttet mod influenza, selvom du har haft sygdommen før, fordi influenzatyperne ændrer sig hele tiden. Derfor skal du vaccineres hvert år.

Anden forebyggelse af smitte med influenza og andre infektionssygdomme.

Håndvask er en væsentlig metode til at forebygge overførsel af smitte fra person til person.

Du kan læse artiklen om håndvask, hvor der også er vedhæftet en instruktiv video om håndvask.

Er du væk fra håndvask, vand og sæbe – så er håndsprit et rigtig godt middel. Det renser hænderne på ganske kort tid, hvis det bruges korrekt.

Det begrænser smitte:

* at vaske hænder ofte med vand og sæbe
* at hoste og nyse i ærmet og ikke i hånden
* at blive hjemme, indtil man er helt rask

Se også:

Kighoste i WIKI.

Kilde:

Sundhedsstyrelsen 2022. Se mere om vaccination i 2022 www.sst.dk