Sundhedsmyndighederne anbefaler, at spædbørn får D-vitaminer fra de er to uger gamle. 400 enheder (10 mikrogram) om dagen i de to første leveår. Børn med mørk hud anbefales at fortsætte med tilskud af D-vitamin hele barndommen. D-vitamin dannes i huden, når solen skinner på den, men da Danmark er et solfattigt land, kan spædbørn i Danmark komme til at mangle D-vitamin, som er væsentligt for blandt andet kalkoptagelse i knoglerne.
For spædbørn, som får 800 ml. modermælkserstatatning eller mere i døgnet med 1,3 mikrogram vitamin D pr. 100 ml eller mere, skal ikke have D-vitamintilskud.
Børn født præmaturt skal have anderledes tilskud og vitaminer og mineraler. Se myndighedernes anbefalinger.
Er dit barn mørklødet har det behov for D-vitamin hele barndommen. Det er fordi den mørke hud er langsommere til at danne D-vitamin. Og derfor kan dit mørklødede barn komme i underskud på vore breddegrader.
Vitaminpiller
Vitaminpiller kan gives fra dit barn er 1 1/2 år. De er kun nødvendige, hvis dit barn spiser meget lidt eller spiser virkelig ensidigt. Med en almindelig kost som indeholder frugt og grønt, fisk, æg, fuldkornsbrød, mælkeprodukter og lidt kød/kylling eller lignende. Så får dit barn, hvad det har behov for af vitaminer.
Grunden til at du skal vente med vitaminpiller til dit barn er 1 1/2 år er, at det skal være helt sikkert til at tygge og synke pillerne. Men de er som sagt ikke sædvanligvis nødvendige.
Vitaminpiller kan årsager til farlige forgiftninger, hvis dit barn er en lille nysgerrig pilfinger. Det sker, at børn propper sig med vitaminpiller, i et ubevogtet øjeblik. Det kan være særdeles farligt. Også jerntilskud eller mors jernpiller skal du sørge for at have et sikkert sted, hvor dit barn ikke kan få fat i dem.
Derfor: HOLD ALTID VITAMINPILLER OG ANDEN MEDICIN I ET AFLÅST SKAB ELLER ET FULDSTÆNDIG – FOR BARNET – UTILGÆNGELIGT STED.
Er uheldet ude kan du kontakte Giftlinjen på: 82121212. Du kan se mere om Giftlinjen her.
Kilde:
Ernæring til spædbørn og småbørn – En håndbog for sundhedspersonale. Sundhedsstyrelsen 2019.
Mad til små . fra mælk til familiens mad. Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning 2017.