Hej fagpanel
Min datter på 16 mdr. vil ofte ikke spise sin aftensmad. Det afhænger selvfølgelig lidt af, hvad jeg laver. Pasta, tomater, blødkogte broccoli og mange andre ting, spiser hun med velbehag, men der er mange ting, hun bare sidder og piller ved. Måske smager hun på det, men spytter det så ud igen og sidder og leger med det.
Det er ikke bare nye ting, jeg præsenterer for hende, men også ting, hun har fået mange gange før. Og det kan også være ting, som hun tidligere godt har kunnet lide, fx kartofler, som hun nu pludselig ikke vil have.
Jeg tror ikke, det er smagen af den maden, der er problemet (og dermed kræsenhed), men konsistensen hun har problemer med. For hvis jeg blender maden og mader hende med skeen, så spiser hun det med velbehag. Og det ender jeg tit med at gøre, fordi hun ellers ikke får noget at spise om aftenen.
Men det er jo et farligt bøvl, og det tager tid. Tit har jeg ladet hende sidde og forsøge sig med maden, som den nu er, mens jeg selv spiser, og måske også længere. Så der er måske gået ½ time eller tre kvarter.
Derefter giver jeg op og blender maden og mader hende. Derfor tager vores aftensmåltider tit en time og det er simpelthen for meget, når jeg også skal nå at få hende puttet og måske ha hende i bad.
Min sundhedsplejerske siger, at hun er for gammel til blended mad, så det skal jeg ikke gøre. Og at hvis min datter sidder og leger med maden, så er hun ikke sulten. Men det er jo nemt nok at sige. Jeg tror ikke på, at det særlig tit er manglende appetit – selvom det naturligvis kan være tilfældet ind imellem. Tit er der gået 2 timer, siden hun sidst har fået lidt mad, og hun virker sulten, inden aftensmaden bliver serveret.
Så hvordan får jeg hende til at spise normal mad ?
Det skal lige siges, at jeg selvfølgelig altid tænker på at lave maden børnevenlig. Grøntsager bliver skåret i små stykker og kogt godt igennem (hårde grøntsager vil hun nemlig ikke spise, bortset fra tomat og agurk) og pasta og kartofler etc. bliver skåret i stykker, hun kan spise.
Og jeg krydrer ikke maden voldsomt, men gør den heller ikke smagløs. Salt, peber og så evt. lidt ekstra (ikke chili selvfølgelig). I aften fik vi bulgur (kogt i en ½ grøntsagsbouillon) blandet sammen med småtskårede grøntsager (gulerødder, forårsløg, pastinak, aubergine) og så mine egne hjemmelavede græske frikadeller (svinekød og oksekød, kapers, fetaost, salt og peber). Frikadellerne spiste hun noget af, men bulguren sad hun bare og legede med. Jeg prøvede at give hende lidt med ske. Hun ville godt ha det, men spyttede noget af det ud igen.
Håber I kan hjælpe med nogle praktiske råd og lidt opklaring på problemet.
Med venlig hilsen