Hej Georgs mor
Den letteste måde at bryde vanen med dessert er, at I ikke har søde desserter i huset. Men dessert i en fireårigs liv kan sagtens være små sunde spiser anrettet fx i en lille skål. Måske kan du ligefrem lægge noget af aftensmaden i en lille skål og kalde det dessert.
Det er en fin idé, at man har lidt forskelligt tilbehør på bordet ved aftensmåltidet. Det kan fint være grøntsager skåret i små mundrette bider. Nogle dage kan det også være små stykker ristet rugbrød, der kan spises som snacks og sådan kan I variere fra dag til dag. Og andre dage kan der ligge et par nødder/mandler/rosiner/ærter, men undlad så store mængder, at det tager appetitten fra anden mad.
Aftensmaden er en udfordring for rigtig mange småbørn. Det skyldes at vi spiser aftensmad sidst på dagen, hvor børnene er trætte efter en lang dag med masser af aktiviteter og indtryk, der har drænet barnet for energi.
Det betyder, at den udfordring det er at spise aftensmad (sidde ved bordet, vælge mad, tygge maden, etc.) bliver let uoverskuelig af den simple grund, at barnet er for træt og har brug for en lang nattesøvn for igen at få overskud til dagens udfordringer. Så erstat gerne hans eftermiddagsbolle med et rigtigt måltid.
Det kan være en idé, at man serverer varm mad, lige når man kommer hjem fra børnehave. En nem måde at ”trylle” et måltid frem er, at man varmer rester af gårsdagens aftensmad.
Håber I har fået inspiration til at droppe desserterne.
Mange hilsner
Vibeke Samberg
Sundhedsplejerske, cand.scient.soc.