Når du begynder at nedtrappe amningen, sker det for det meste i forbindelse med, at dit barn begynder at spise grød og mos og drikke andet end modermælk. Så er barnet omkring 4–6 måneder. Det er sædvanligvis en gradvis overgang, og det passer godt til, at mælkeproduktionen bliver mindre. Mælkeproduktionen styres jo efter et efterspørgsels- og udbudsprincip. Og dier dit barn mindre, bliver dine bryster mere fyldte med mælk, trykket i mælkekirtlerne stiger, det får nogle af de mælkeproducerende celler til at holde op med at producere mælk (de bliver ødelagt af det høje tryk), og mælkeproduktionen nedsættes.
Du kan gradvist give dit barn mere og mere grød og mos, fx med et måltid ad gangen med nogle dages mellemrum. Selvfølgelig når dit barn viser tegn til, at det er parat. Nogle børn trives fint på modermælk til de er omkring 6 måneder, og det begynder at få grød og mos.
Andre børn er parate og har lyst til at spise mos og grød, når de er 4-6 måneder. Begynder barnet tidligt varer overgangsperioden, hvor det får både amning/flaske samt grød og mos, længere end hvis det begynder på andet ned mælk, når det er omkring ½ år (se mere i temaet MAD). Du skal være opmærksom på, hvis dit barn trapper amningen OP om natten og lysten til grød og mos NED i løbet af dagen. Det kan resultere i at barnet ikke er særlig interesseret i mos og grød, men vil allerhelst ammes. Så må du prøve at skrue op for grød og mos. Du kan eventuelt give vand af kop eller flaske om natten.
Har du behov for pludselig at skulle holde op med at amme af én eller anden grund, kan det være en hjælp at tage en meget stram bh på. Måske kan din sundhedsplejerske kan rådgive dig om en hurtig overgangsperiode. Hun kan måske også instruere dig i, hvordan du kan binde brysterne op, så du får noget stramt omkring dem. Det nedsætter også mælkeproduktionen. Du kan få tabletter med hormoner, der kan være med til at stoppe mælkedannelsen (det er receptpligtig medicin, som kræver konsultation hos den praktiserende læge). Men virkningen er tvivlsom, og hormonerne kan have ubehagelige bivirkninger.
Kilde:
Ernæring til spædbørn og småbørn – En håndbog for sundhedspersonale. Sundhedsstyrelsen 2019.